U opštini Vrbas 43 domaćinstva dobilo 7,9 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti (VIDEO)

ugovori-vrbas
VRBAS – Predsednik opštine Vrbas, Predrag Rojević, svečano je uručio 43 ugovora za unapređenje energetske efikasnosti kuća i stanova na teritoriji opštine Vrbas, vredna 7,95 miliona dinara.

Ugovori su uručeni u svečanoj sali opštine u sklopu kontinuirane inicijative Ministarstva enertetike i lokalne samouprave, koja traje od 2021. godine.

Sa ovogodišnjih 43 ugovora, broj domaćinstava obuhvaćenih programom unapređenja energetske efikasnosti porastao je na ukupno 93. U 2022. godini bilo je 15, a u 2021. 35 korisnika. Program obezbeđuje višestruku korist kako za građane, tako i za lokalnu samoupravu i ceo elektroenergetski sistem. Građani će ostvariti duple uštede u kućnom budžetu. Dobiće polovinu sredstava za neophodnu investiciju, a zbog manje potrošnje engergenata ostvariće uštede u kućnom budžetu. Manja potrošnja obezbediće uštedu energetskih resursa i poboljšati zaštitu životne sredine – rekao je Rojević.
Zainteresovanim građanima program energetske efikasknosti omogućuje da u pola cene zamene spoljne prozore i vrata na kućama i stanovima, nabave i instaliraju kotlove na prirodni gas, ili postojeće kotla ili peći zamene efikasnijim. Građani su mogli da konkurišu za nabavku i instalaciju kotlova na biomasu (drvni pelet, briket, sečku), zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže, grejnih tela – radijatora i pratećeg pribora, kao i nabavku i ugradnju toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema i zamenu stolarije. Korisnici obezbeđuju pola sredstava, a drugu polovinu obezbeđuje opština i ministastvo. Sredstva su dobila domaćinstva iz svih delova opštine, Vrbasa, Zmajeva, Kucure, Ravnog Sela, Savinog Sela i Bačkog Dobrog Polja.

Vrednost 43 ugovora za unapređenje energetske efikasnosti koje smo uručili danas našim građanima, iznosi 7.950.000,00 dinara. Ministarstvo rudarstva i energetike je obezbedilo 3.975.000 dinara koliko je izdvojila i opština Vrbas, pokazujući tako posvećenost lokalne zajednice ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Nastavićemo da zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike pružamo podršku zainteresovanim građanima investiranjem u razvoj energetske efikasnosti – rekao je Rojević.

Julijana Roganović, kaže da je reč o značajnoj podršci opštine Vrbas i Ministarstva energetike.

Ovaj program je zaista promenio našu svakodnevicu. Uz pomoć države i opštine uspećemo da zamenimo vrata i prozore na celoj kući, a uz to ćemo i smanjiti i mesečne račune. To je vema velika i značajna podrška – kaže Roganović .

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.