logo transparend vojvodina uzivo

U okviru održavanja Svesrpskog sabora u Beogradu, Zrenjanin posetila delegacija bratskog grada Laktaša

ZRENJANIN – U okviru održavanja Prvog svesrpskog sabora u Beogradu „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, u poseti gradu Zrenjaninu boravila je delegacija bratskog grada Laktaši iz Republike Srpske.

Predvođenu gradonačelnikom Miroslavom Bojićem, predsednikom Skupštine grada Sašom Popovićem i potpredsednikom Skupštine grada Srđanom Blagojevićem, delegaciju Laktaša ugostio je gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima.

Potpisan je i jedan sporazum o saradnji, a nakon toga održana je i tribina pod nazivom “Književnost i nacionalno pitanje u srpskom etničkom prostoru”, u Baroknoj sali Gradske kuće.

Gradonačelnik je goste dočekao u svom kabinetu, zajedno sa zamenikom Sašom Santovcem, predsednikom Skupštine grada Čedomirom Janjićem, zamenikom predsednika Oliverom Mitrovićem, pomoćnicama gradonačelnika Snežanom Vučurević i Marijom Damjanović i članom Gradskog veća Sašom Kandićem.

Gradonačelnici Salapura i Bojić potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti kulture, a u cilju realizacije aktivnosti vezanih za Projekat “Zrenjanin prestonica kulture Srbije 2025”.

Grad Laktaši pozvan je da, svojim kulturnim programima, doprinese realizaciji projekta, te da se odaziva pozivima grada Zrenjanina za učešće u određenim manifestacijama i dešavanjima, planiranim tokom naredne godine u našem gradu.

Podsećamo, grad Zrenjanin i tada opština Laktaši su 11. aprila 2008. godine potpisali Povelju o bratimljenju kojom su potvrdili prijateljstvo i saradnju, u cilju razvijanja dugotrajnih veza između građana Zrenjanina i Laktaša. Saradnja je uspostavljena kroz različite vidove i projekte, a ovim sporazumom će biti nastavljena i tokom naredne godine, kada će Zrenjanin nositi titulu Nacionalne prestonice kulture.

Gradonačelnik Salapura izrazio je zadovoljstvo zbog posete i mogućnosti za dodatno unapređenje saradnje sa bratskim Laktašima, ovoga puta u oblasti kulture.

„Pored ovih sporazuma i protokola s našim bratskim gradovima, ono što nas dodatno povezuje sa našim narodom u Republici Srpskoj jesu te neraskidive ljudske, rodbinske, privredne i to traje, jer osim Laktaša gradovi s kojima na različite načine sarađujemo su i Trebinje, Bijeljina, Višegrad, Bileća, tako da mislim da smo kroz današnju posetu saradnju podigli na još viši nivo i promovisali je, kada su u pitanju naši kapaciteti u oblasti kulture, a ono što mogu da ponude Laktaši jeste privredna saradnja i razmena određenih iskustava, jer su Laktaši na vodećem mestu u Republici Srpskoj, kada se govori o investicijama“, kazao je gradonačelnik.

Rekao je još da, osim protokolarnih poseta koje imamo, kada se obeležavaju značajni datumi u oba grada ili organizuju neki veliki gradski događaji, ovo sada je dodatni nivo saradnje.

„Takođe i dodatni nivo solidarnosti, jedinstva srpskog naroda, Drina nije reka koja nas deli, već reka koja nas spaja i to će tako biti doveka“, poručio je gradonačelnik Salapura.

Gradonačelnik Laktaša Bojić istakao je da se prilikom svakog dolaska u Zrenjanin, u Republiku Srbiju, oseća kao u Laktašima.

„To nam čini čast i zadovoljstvo, kad god treba da se vidimo s našim prijateljima, gradonačelnikom Salapurom, njegovim saradnicima, ali ono što je bitnije, da razmenjujemo mnoga iskustva, kada su u pitanju kultura, sport, turizam i mnoge druge oblasti. Sigurno je da iz naše saradnje uvek možemo mnoge stvari da unapredimo u našim lokalnim samoupravama. Čast nam je i što smo, zbog sabora jedinstva i zajedništva koji se danas organizuje u Republici Srbiji, dan započeli upravo u Zrenjaninu. Za narednu godinu, kada će Zrenjanin biti prestonica kulture Srbije, mi ćemo ponuditi određene sadržaje i nadam se, dati svoj doprinos tim bitnim dešavanjima u gradu Zrenjaninu“, kazao je Bojić.

Na tribini pod nazivom “Književnost i nacionalno pitanje u srpskom etničkom prostoru” kao gost je učestvovao Dragoljub Kojčić, politički filozof, dok je moderator bio Milan Bjelogrlić, publicista i predsednik Društva prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu. Marija Aleksić je na početku otpevala kompoziciju “Vostani Serbije”. Tribina je održana u prepunoj Baroknoj sali Gradske kuće, uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave, gradskih ustanova i institucija i naravno, gostiju iz Republike Srpske, koji su pozdravljeni dugim i toplim aplauzom.

 

 

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.