U Kuli održan Međunarodni šahovski turnir

U Kuli održan Međunarodni šahovski turnir
KULA – U Mađarskom kulturnom centru „Nepker”, održani su “Rapid” i “Blic” Međunarodni turniri u šahu.

U Kuli se okupilo više od 100 šahista a, osim iz Srbije, na turnirima su učestvovali i šahisti iz Mađarske, Rusije i Hrvatske. U okviru “Rapid” turnira odigrano je devet kola uz tempo igre 10+3, dok je u okviru “Blic” turnira odigrano takođe devet kola uz tempo igre 3+2.

Sekretar šahovskog kluba “Hajduk”, Dragomir Sokić, rekao je da je ovaj Turnir okupio mnoga zvučna imena iz sveta šaha, ne samo iz Srbije već i šire. Takođe, Sokić je istakao da je ova godina bila veoma uspešna za “Hajduk”, ali da će se svi u klubu potruditi da naredna godina bude još uspešnija: “Na turniru učestvuje više od 100 igrača, a među njima su gosti iz Mađarske, Rusije i Hrvatske. Igra se Rapid, tempo igre je 10 minuta plus tri sekunde, a nakon Rapida odigran je i Blic turnir. Igra se devet kola i učestvuju svi uzrasti i bilo je dosta dece. Nagradni fond za Rapid turnir je 40 hiljada dinara, a za Blic 10 hiljada dinara, a takođe ima i robnih nagrada. Kada je o našem klubu reč,  ova godina je bila veoma uspešna jer smo veoma mnogo toga postigli u odnosu na prethodne godine, pošto smo organizovali preko 20 turnira, imamo dve ekipe koje se takmiče u ligi, a ono što je možda i najbitnije jeste to da je broj članova u odnosu na prošlu godinu veći za pet puta. Imamo jako lepu saradnju sa školama u opštini i sledeće godine očekujem mnogo veći broj dece i odraslih, kao i mnogo veći broj turnira”.

Šahovski vunderkid, Andrej Ljepić, uzeo je učešće na ovom turniru. Ljepić je osvojio titulu prvaka Evrope krajem 2021. godine, u kategoriji takmičara do 12 godina, a sa isto toliko godina postao je FIDE majstor šaha, što niko pre njega nikada nije postigao. Sa samo sedam godina, Ljepić je svrstan među najbolje svetske šahiste u tom uzrastu, a mnogi ga porede sa Bobijem Fišerom.

Govoreći o učešću na ovom turniru, Ljepić se zahvalio na pozivu i istakao je da je ovaj turnir odlična prilika da vidi gde je kada je u pitanju forma i, pre svega, koncentracija: “Dobio sam poziv od Šahovskog kluba “Hajduk” da učestvujem na ovom turniru i ovo mi je drugi put da se takmičim ovde i dugujem veliku zahvalnost na ovom pozivu. Kada je reč o mojim najvećim uspesima, osvojio sam prvenstvo Evrope u ubrzanom šahu krajem 2021. godine u mojoj grupi do 12 godina, a nakon toga sam osvojio seniorsko polufinale Srbije i ostvario sam plasman u finale, gde sam se plasirao među deset najboljih šahista. Imam veoma dobre plasmane na evropskim i svetskim prvenstvima, gde uglavnom budem među prvih deset u konačnom plasmanu ili se borim za neku od medalja”.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.