logo transparend vojvodina uzivo

U kojim gradovima je odobreno najviše energetskih olakšica

SRBIJA – Uredbom o energetski ugroženom kupcu olakšana je procedura i proširena lista korisnika koji mogu da dobiju popuste na račune za struju, gas i daljinsko grejanje. Cilj je da olašice stignu do 190 hiljada ugroženih građana, ali je to pravo ostvarila tek trećina od tog broja.

U januaru najviše energetskih olašica odobreno je na području Užica, Vranja, Novog Pazara, Sombora, Leskovca. U Beogradu samo dve hiljade. U Prokuplju je bilo 100 zahteva manje nego u istom mesecu lane.

„Do sada je stiglo 550 prijava za status energetski povlašćenog kupca za električnu energiju. Zahtevi su pristigli kako sa teritorije grada tako i sa seoskog područja. Odziv bi mogao da bude mnogo veći s obzirom da je država pojednostavila proceduru“, kaže Marko Kostadinović, član Gdaskog veća Prokuplja.

Besplatnih do 250 kilovat sati mesečno, do 770 kubika gasa u grejnoj sezoni ili do 60 posto umanjenja računa za daljinsko grejanje mogu dobiti primaoci – socijlne pomoći, roditeljskog dodatka, tuđe nege i pomoći, ali i druge porodice u zavisnosti od prihoda i broja čalnova.

„Građani sa ugroženim zdravstvenim stanjem mogu da apliciraju, i seoska domaćinstva sada imaju promenjen način apliciranja – više se ne gleda da li imaju više nekretnina, sada se gleda mesečni prihod seoskog domaćinstva“, rekao je Milan Aleksić, pomoćnik ministarke energetike.

Zahtev za sticanje statusa energetski ugrožnog kupca je besplatan a predaje se gradskoj uprvi. Mali odziv je posledica nedovoljne obaveštenosti građana pa u Ministarstvu energetike pozivaju lokalne službe da pojačaju infomisanje potrošača o povlasticama.

„Upotrebićemo mehanizme gde ćemo uz pomoć drugih institucija kontrolisati opštine da li se na pravi način primenjuje uredba i da li pomoć dolazi do ljudi kojima je ona potrebna“, kaže Aleksić.

Dešava se i da građani nemaju sva dokumenta što usporava proces odobrenja zahteva. Trebalo bi da se zna da neke potvde elektroski mogu da pribave i same gradske službe.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.