logo transparend vojvodina uzivo

Đedović: Gasni interkonektor Srbija-Bugarska biće izgrađen u oktobru

SRBIJA – Ministarka energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović je danas izjavila da će gasni interkonektor Srbija-Bugarska biti izgrađen u oktobru i da je to od strateškog interesa i za Evropsku Uniju (EU) jer Srbija će time postati i tranzitna zemlja za dopremanje gasa do EU.

Đedović je na sastanku sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanueleom Žofreom naglasila da je cilj Srbije da se stvore uslovi za različite izvore snabdevanja gasom, kao i više ruta snabdevanja, a za to su potrebni infrastruktura i investicije.

-Od vitalnog značaja je da Srbija završi razdvajanje svog tržišta gasa u celini i omogući veću konkurenciju, za dobrobit građana. Zavisnost od ruskih fosilnih goriva nimalo ne pomaže Srbiji – naveo je Žofre i podsetio da je EU ove godine obezbedila Srbiji paket od 165 mil EUR za ublažavanje tereta energetske krize, koji je naročito važan za domaćinstva sa nižim primanjima.

Đedović je rekla da su pregovori o snabdevanju gasom u toku i sa Azerbejdžanom odakle bi Srbija mogla da zadovolji do trećine sadašnjih potreba.

Govoreći o izmeni Zakona o energetici Đedović je rekla da je „Srbija posvećena punoj primeni relevantnih propisa EU“, što podrazumeva i da na efikasan način rešava pitanje kontrole nad operatorima prenosnog sistema i sistema za transport prirodnog gasa.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.