U Kačarevu održana „Pihtijada“: Najbolje pihtije napravila Ružica Grubanov iz Crepaje

KAČAREVO – U Kačarevu je održana treća Pihtijada, a u nadmetanju za najbolje pihtije učestvovalo je 20 takmičara. Žiri je ocenjivao izgled, postojanost i ukus pihtija.

Prvo mesto je osvojila Ružica Grubanov iz Crepaje, drugo Branislav Bogdanović iz Kačareva, a treće mesto Đurđina Pešić iz Kačareva.

Ove godine takmičari su bili iz Starčeva, Dolova, Pančeva, Crepaje i Kačareva.

 

Zora Čubrić iz udruženja „Etno kutak“ i nagrađeni za najbolje pihtije (Izvor: Udruženje Etno kutak, Kačarevo)

 

Manifestaciju je otvorio Jovan Majstorović, savetnik u odeljenju za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj Grada Pančeva. On je uputio poziv udruženjima da učestvuju na javnom pozivu koji će biti raspisan u julu 2023. godine.

„Za ove projekte i ove godine su opredeljena sredstva u iznosu od četiri miliona dinara“, rekao je Majstorović.

Zora Čubrić iz Udruženja “Etno kutak” Kačarevo kaže da ovom novom manifestacijom obogatili svoje aktivnosti, ali i nastoje da od zaborava očuvaju tradicionalno banatsko jelo koje se po tradiciji priprema na Krstovdan, a jede na Bogojavljenje.

„Mnoge Kačarevke i Kačarevci su gurmani koji vole da spremaju tradicionalna jela, i u želji da vidimo ko pravi bolje pihtije pre tri godine smo Pihtijadu organizovali po prvi put. Tada smo imali devet uzoraka za takmičenje. Videli smo da je “Pihtijada” izazvala interesovanje, pa smo odlučili da je ponovo organizujemo. Prošle godine smo imali 12 uzoraka za ocenjivanje, a ove godine već 20 uzoraka. U Banatu se pihtije spremaju uglavnom po receptima naših majki, baka, strina. S obzirom da se “Etno kutak” bavi pravljenjem kolača, slanih peciva, banica i pita po tradicionalnim receptima, trudimo se da i ovaj specijalitet otrgnemo od zaborava i nadamo se da će više mladih žena naučiti da pravi i ovaj specijalitet banatske kuhinje”, ispričala je Zora Čubrić.

 

U takmičenju za najbolje pihtije u Kačarevu učestvovalo je 20 takmičara (Izvor: Udruženje Etno kutak Kačarevo)

 

Žiri za izbor najboljih pihtija činili su Dragan Kordovanović i Radmila Malić i Violeta Mickovski Stefanović iz Istraživačko razvojnog instituta „Tamiš“ Pančevo, kao i koordinator Miša Nikolić, čiji je zadatak između ostalog bio prikupljanje uzoraka.

Organizator “Pihtijade” je Udruženje žena Etno kutak iz Kačareva uz podršku Grada Pančeva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.