logo transparend vojvodina uzivo

U Deču uručene povelje Melanijina zlatna nit i Spasovdanske plakete

PEĆINCI – Udruženje Socio-ekologično i Crkvena opština Deč organizovali su 16. juna, u mesnom hramu veče u čast Majke Melanije, prve srpske igumanije posle srednjeg veka, rođene u Deču.
Foto: Opština Pećinci

Tokom večeri, nastupila je pevačka grupa Svitac izvodeći duhovne pesme, kao i pesmu posvećenu igumaniji Melaniji, za koju je tekst napisao Milomir Obradović iz Deča, a muziku diplomirana dirigentkinja Bojana Radivojević iz Brestača.

Po rečima Ružice Mrkalj iz udruženja Socio-ekologično, igumanija Melanija je, za života, mnogo učinila, ne samo za Deč, već i za svako mesto gde je boravila, bilo da je u pitanju očuvanje hrišćanskih vrlina, humanitarni rad, obrazovanje ili stvaralaštvo. To je bio razlog, dodaje Mrkalj, da je udruženje Socio-ekologično, u saradnji sa crkvenom opštinom Deč, uručilo povelje “Melanijina zlatna nit” ženama koje su ostavile trag u istoriji sela.

Prema rečima protojereja Nedeljka Kovača, uručeno je 15 povelja od toga 6 posthumno. Dobitnice priznanja su: igumanija Teodora, Olgica Trifković, Milica Stojković, Milena Nedeljković, Ružica Stojković, Vera Živanović, Verica Vidicki, Zorica Grebović i Ružica Mrkalj, dok su posthumno povelje dobile Mirjana Vidicki, Angelina Ćirak, Krstina Maksimović, Đurđevka Nikić, Jovanka Živanović i Vidosava Radojević.

Foto: Opština Pećinci

Pored brojne publike i sveštenstva, večeri je prisustvovala i mati Teodora (Vasić), igumanija manastira Vavedenje iz Beograda, koja je autorka knjige “Prva srpska igumanija posle srednjeg veka” iz koje su, na koncertu, čitani delovi o Melanijinom životu. Prema rečina arhijererskog namesnika pećinačkog protojereja Bojana Mijanovića, to je prvi put da je, bar sudeći po letopisu, neka igumanija posetila naše namesništvo.

Foto: Opština Pećinci

Nekoliko dana ranije, Udruženje Socio-ekologično i Crkvena opština Deč uručili su i Spasovdanske plakete meštanima koji su, svako iz svog domena, na najbolji način promovisali ili pomogli selo – Opštini Pećinci, brojnim firmama iz naše opštine i pojedincima koji su pomogli razvoju hrama u Deču. Takođe, uručene su plakete i đacima iz Deča za postignute odlične rezultate u učenju i na takmičenjima. Plakete je dobilo 37 osnovaca, 2 srednjoškolca i 1 student.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.