U Bašaidu služen parastos poginulim borcima Bitke na Iljevu

KIKINDA/BAŠAID – Kod Belog krsta, na ulazu u Bašaid, sveštenstvo Srpske Pravoslavne crkve služilo je parastos poginulim borcima u bici na Iljevu, koja se odigrala 24. aprila 1849. u Velikokikindskom okrugu.

U sukobu koji se dogodio pre 175 godina, na prostoru između Melenaca i Bašaida stradalo je 198 Srba. U okviru obeležavanja održan je i prigodan program koji su organizovali Grad Kikinda, Srpski ratni veterani Kikinde i udruženja ,,Čuvari baštine“ i ,,Tri stuba“. Obeležavanju su prisustvovali Mladen Bogdan, predsednik Gradskog parlamenta i Vlado Trtić, sekretar Sekretarijata za opštu upravu i zajedničke poslove.

Foto: Vojvodina uživo

,,Ovo je jedan od najvažnijih datuma u istoriji našeg grada i ovog područja jer su se naši div junaci srpske Vojvodine borili i herojski poginuli za slobodu i čast. Znali su koju svetinju brane, svoje domove, porodice, decu, znajući da će jednog dana sve to biti slobodna srpska teritorija. Zato je bitno da budemo ujedinjeni, da razumemo vremena puna izazova koja nam dolaze jer samo tako možemo da odolimo svim iskušenjima“, istakao je Bogdan.

Program obeležavanja započet je 2019. godine.

Foto: Vojvodina uživo

,,Kako bismo očuvali kulturu sećanja, svake godine obeležavamo za nas ovaj vrlo važan datum, pogotovo što u program uključujemo mlade. Za učenike smo održali i predavanje na temu bune i bitke na Iljevu. Potrudićemo se da naredne godine krst dislociramo na novoizgrađeni kružni tok u Bašaidu“, dodao je Milinko Arsenov, predsednik Udruženja ,,Čuvari baštine“.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.