logo transparend vojvodina uzivo

Trump se okrenuo kriptu i obećao pomoć osuđenom osnivaču Silk Roada

Donald Trump je pozvao da se ublaži kazna Rossu Ulbrichtu, osnivaču onlajn tržišta Silk Road, u pokušaju da se libertarijanskim glasačima predstavi kao kandidat koji podržava kriptovalute.

Ulbricht (40) služi doživotnu kaznu, nakon što je 2015. osuđen za vođenje Silk Roada, gde su kupci koristili bitcoin i druge virtuelne valute za kupovinu ilegalnih droga i hakerskih alata, od 2011. do oktobra 2013. godine.

„Ako glasate za mene prvog dana, ublažiću kaznu Rossu Ulbrichtu“, rekao je Trump u govoru u subotu na nacionalnoj konvenciji Libertarijanske stranke. „Već je služio 11 godina. Pustićemo ga kući.“

Govor odražava najnoviji napor bivšeg predsednika da proširi svoju podršku birača uoči novembarskog revanša sa predsednikom Joeom Bidenom i neutrališe pretnje u vidu ponuda trećih strana. Trump je zatražio od libertarijanaca da ga podrže i obećao da će imenovati članove te stranke u okviru svog kabineta i drugih visokih administrativnih položaja.

Pozivanje na ublažavanje kazne Ulbrichtu bi takođe moglo da mu donese poene u pro-kripto političkim strujama, koje prikupljaju milione dolara kako bi pomogle kandidatima koji podržavaju digitalne valute.

Mnogi članovi Libertarijanske partije vide Ulbrichta kao mučenika, a dosta njih istaklo je natpise „Free Ross“ (Oslobodite Rossa, prim. prev.) na konvenciji održanoj u Washington Hiltonu.

Trump sve više teži da prihvati pro-kripto politike. Ranije u subotu, on je na društvenim mrežama objavio da je „veoma pozitivan i otvorenog uma prema kompanijama za kriptovalute i svim stvarima u vezi sa ovom novom industrijom koja se brzo razvija“. On je dodao da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) trebalo da budu lider na tom polju.

Trump nije javno podržao kripto-plan. Međutim, preduzetnik Vivek Ramaswamy – koga Trump vidi kao osobu koja bi dobila posao u visokoj administraciji ako on pobedi na izborima – pozvao je na deregulaciju industrije, što je stav kojim odskače i od republikanca i od demokrata, posebno posle implozije kripto-carstva FTX, koja je dovela do osude za prevaru osnivača te kripto-berze Sama Bankman-Frieda. Članovi obe političke stranke pozvali su na veći nadzor nad industrijom kako bi zaštitili korisnike.

Obraćanje Trumpa, za kog se pretpostavlja da će biti republikanski kandidat, na konvenciji druge stranke je neobičan potez, s obzirom na to da libertarijanci planiraju da sami imenuju svoje predsedničke i potpredsedničke kandidate. Brian McWilliams, portparol stranke, poručio je da libertarijanci ne nameravaju da podrže Trumpa ili da mu budu partneri. Publika je na to odgovorila i zvižducima i klicanjem.

Ipak, Trump se udvarao libertarijancima, rekavši prošle nedelje da je važno dobiti njihovu podršku „jer oni dobijaju svojih tri odsto svake godine bez obzira na to ko se kandiduje, a mi moramo da dobijemo tih tri odsto“. Viši savetnik iz njegove kampanje rekao je da je potpuno svestan da će u publici biti ljudi koji ne podržavaju Trumpa, ali oni prepoznaju da moraju da idu na mesta na koja republikanski kandidati obično ne idu da bi pobedili.

Okršaj sa Robert F. Kennedy Jr.

Trumpov govor dolazi dan nakon što se na konvenciji obratio i Robert F. Kennedy Jr., koji vodi nezavisnu kampanju. Kennedyjeva opcija, koja se već kvalifikovala za glasanje u nekim federalnim državama – uključujući političko bojno polje Mičigen – preti da oduzme glasove kandidata obe glavne stranke u zemlji.

Trump je sve više ciljao na Kennedyja, dovodeći čak u pitanje da li je dugogodišnji skeptik za vakcine iskren u svojim stavovima i ističući zabrinutost usled potencijalnog gubitka glasača zbog nezavisnog kandidata.

Iako je Trump bio poprilično zaokupljen svojim prvim krivičnim suđenjem u vezi s potkupljivanjem, majska anketa Bloomberg Newsa i Morning Consulta pokazuje da prednjači u odnosu na Bidena među glasačima u sedam država u kojim su rezultati izbora neizvesni, sa 48 prema 44 odsto.

Porota bi mogla da donese presudu na suđenju za potpkupljivanje već sledeće nedelje, što bi potencijalno omogućilo Trumpu da se vrati punom parom u trku.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.