logo transparend vojvodina uzivo

SAD dale vetar u leđa spot ether ETF-ovima, ali još se čeka na početak trgovanja

Američka komisija za hartije od vrednosti (engl. Securities and Exchange Commission – SEC) dala je zeleno svetlo za pokretanje prvih fondova u toj zemlji kojima se trguje na berzi (engl. exchange-traded fund – ETF), a koji direktno ulažu u drugi najvredniji kripto-novčić na svetu – ether. Ukoliko ovakvo trgovanje bude realizovano, predstavljače odskočnu dasku u odnosu na dosadašnje ether ETF-ove u toj državi prema pisanju Bloomberg Adria, koji su zasnovani na fjučersima tog digitalnog novčića, a ne na njegovoj spot ceni.

SEC je u četvrtak odobrio predloge za osam spot ether ETF-ova, ali trgovanje njima ne počinje odmah, kao što je to bio slučaj sa spot bitcoin ETF-ovima koji su odobreni početkom godine. Prema dokumentu regulatora, NYSE Arca je ovlašćena da listira Grayscale Ethereum Trust i Bitwise Ethereum ETF, Nasdaq da listira iShares Ethereum Trustt, a Cboe BZX da listira VanEck Ethereum Trust, ARK 21Shares Ethereum ETF, Invesco Galaxy Ethereum ETF, Fidelity Ethereum Fund i Franklin Ethereum ETF.

Menadžerima fondova i dalje je potrebno posebno odobrenje od državne agencije pre nego što mogu da zapravo počnu s trgovanjem, a još nije poznato kada bi do ovoga moglo da dođe.

Prema pisanju Bloomberga, pod pretpostavkom da se to i desi, jedno ključno pitanje jeste da li će fondovi ethera generisati sličnu potražnju koju je pokrenuo debi spot bitcoin ETF-ova. Potonji su prikupili 57 milijardi dolara imovine, što je podstaklo izdavaoce kao što su VanEck, ARK Investment Management, BlackRock i Fidelity Investments da se bore za prednost koju bi dobili kao prvi pokretači pokretanju fondova za ether.

Ipak, dan pošto je stigla pozitivna reakcija SEC-a, cena ethera bila je u padu, pa je u petak u 17.00 ona iznosila 3,706 dolara, što je za 1,3 odsto niže nego dan pre. Bitcoin je beležio slab rast (od 0,31 odsto), dok su se ostali vodeći kripto-novčići trgovali mešovito.

Treba reći da je samo koji dan ranije ether beležio nesvakidašnji rast – u utorak je poskupeo za više od 20 odsto, podržan upravo optimizmom investitora u pogledu regulatornih procesa oko ETF-ova. Bilo kako bilo, kripto-entuzijasti polažu nade u to da će fondovi koji ulažu u ether dovesti do novog priliva novca, pre svega od institucionalnih investitora.

Međutim, predsednik SEC-a Gary Gensler i dalje ostaje nejasan po pitanju toga da li je ether hartija od vrednosti ili ga treba tretirati kao robu. Ulagače u kripto brine da bi novčić, ukoliko potpadne pod kategoriju hartija od vrednosti, mogao pretrpeti veći (i skuplji) stepen regulacije, nego što je to slučaj sa bitcoinom, koji nije regulisan na taj način.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.