logo transparend vojvodina uzivo

Trening ujutru ili uveče za bolje rezultate? Odgovor leži u nauci

Sigurno želite da znate kada će vaš trening biti efikasniji.

Ukoliko vežbate redovno, verovatno ste razmišljali da li je bolje da trenirate ujutru ili uveče? Ili ste možda tip vežbača koji jednostavno ne mogu da vežbaju u jednom delu dana? I da li je to uopšte bitno? Verovatno ste slušali razne kvazistručnjake koji vam na treninzima ili sa TV ekrana poručuju jedno ili drugo. Zbog toga je vreme da se vratimo nauci.

Kao što većina zna, postoji takozvani 24-časovni cirkadijalni ritam kod svakoga od nas. Svaka ćelija u našem telu ima svoj molekularni sat koji se usaglašava sa onim većim biološkim satom koji koordiniše sve procese u našem telu. Ovaj interni ritam je predvidliv, ali na njega mogu uticati ciklusi dana i noći, ali i drugi faktori kao što su vreme kada idemo na spavanje i u koje vreme se hranimo.

Nova studija je pokazala da isti trening koji uradimo ujutru i uveče može da ima vrlo različit efekat na naše telo. Ova studija je rađena na životinjskom modelu. Korišćeni su zdravi laboratorijski miševi i praćene su promene u ćelijama i ekspresiji gena u zavisnosti od toga da li su oni trčali ujutru ili uveče, na malim trakama za trčanje koje su napravljene za ovu priliku.

Na osnovu ove studije, ima smisla da verujemo da će jutarnje trčanje u većoj meri angažovati potrošnju masti, dok večernje trčanje doprinosi boljoj kontroli nivoa šećera u krvi.

Naravno, sve ove studije se moraju ponoviti i na ljudima, u onoj meri u kojoj je to moguće, a kako je ceo eksperiment izgledao i do kakvih se zaključaka došlo, pročitajte na „Vitality.rs“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.