Tofu sir od soje, je hit među vegetarijancima. Koristi se za pravljenje slanih i slatkih jela, a mnogima koji vode računa o zdravlju je takođe čest izbor u ishrani. Ono što je zanimljivo, ako pokušavate da smršate i održite mišićnu masu bez mesa, preporuka je upravo tofu.
„Ovaj proizvod pun proteina nastaje podsirenjem sojinog mleka i presovanjem u čvrste blokove. Proces je sličan pravljenju sira, ali koristi se sojino mleko umesto kravljeg, bivoljeg ili kozjeg mleka”, kaže dijetetičar Ramija Blejk za Health Shots.
Popularan je u mnogim kuhinjama, posebno u azijskoj kuhinji, i omiljen jer možete da ga koristite na razne načine.
Vrste tofua i njegova nutritivna vrednost
Postoji nekoliko vrsta tofua i oni se dele na osnovu njihove teksture- svileni tofu, koji je mekan i kremast; često se koristi u supama i smutijima, zatim meki tofu, koji je malo čvršći od svilenog tofua, pogodan za supe i sosove, čvrsti tofu, koji je gust i ekstra čvrst tofu koji je savršen za pečenje ili pečenje. Nutritivna vrednost čvrstog tofua u 100 grama je 94 kalorije.
Tofu za mršavljenje: Kako pomaže?
Tofu možete koristiti za mršavljenje, zahvaljujući kombinaciji hranljivih sastojaka, a studija iz 2019. otkrila je da su proizvodi od soje, uključujući tofu, značajno uticali na smanjenje težine gojaznih žena.
„Proteini su dobri za više energije za varenje nego mastima ili ugljenim hidratima, što malo povećava sagorevanje kalorija”, kaže stručnjak.
Sadržaj proteina u tofuu takođe pomaže da se duže osećate sito, smanjujući verovatnoću prejedanja ili grickanja nezdrave hrane. Takođe, tofu je izvor izoflavona, koji su jedinjenja biljaka. Oni mogu pomoći u regulisanju metabolizma masti i smanjenju telesne masti, posebno kod osoba sa prekomernom težinom.
„Sadržaj proteina u tofuu pomaže u očuvanju čiste mišićne mase tokom gubitka težine. Odličan je za varenje“, kaže stručnjak.
Kako da jedete tofu i mršavite?
Evo recepata za tofu za mršavljenje koji su niskokalorični, bogati proteinima i puni esencijalnih hranljivih materija:
Tofu sa povrćem
Potrebno je:
200 g čvrstog tofua, na kockice
1 kašičica maslinovog ulja
1 paprika (narezana)
1 tikvica (narezana)
1 šolja cvetova brokolija
1 šargarepa (osušena)
2 čena belog luka (mleveno)
1 kašika soja sosa (sa malo natrijuma)
1 kašika susamovog ulja
1 kašičica semena susama (opciono)
so i biber po ukusu
Osedite tofu i isecite ga na kockice. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri, dodajte tofu, dobro promešajte dok ne poprimi zlatnu boju. Sklonite posudu sa vatre i ostavite je po strani. U isti tiganj dodajte beli luk i povrće. Pržite 3 do 4 minuta dok se povrće dobro ne skuva. Dodajte soja sos, susamovo ulje i kuvani tofu. Promešajte da se sjedini. Ukrasite susamom, solju i biberom. Poslužite toplo.
Tofu salata sa avokadom i krastavcem
Potrebno je:
150 g svilenog tofua
1 avokado
1 krastavac
1 kašika limunovog soka
1 do 2 kašičice maslinovog ulja
svež peršun ili korijandera
so i biber, po ukusu
Ocedite i isecite svileni tofu na kockice. U velikoj posudi za mešanje pomešajte tofu, avokado i krastavac. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Nežno mešajte da se sjedini. Ukrasite svežim začinskim biljem, solju i biberom.