Teslina vizija: Mašine sa “sopstvenim umom” kao ključ veštačke inteligencije

Nikola Tesla je predvideo internet, pa čak i mobilne telefone decenijama pre nego što su zapravo izmišljeni.

Čini se da stari spisi srpsko-američkog pronalazača Nikole Tesle predviđaju razvoj veštačke inteligencije, nagoveštavajući uspon revolucionarne tehnologije.

Naučna briljantnost pionira tehnologije i električne energije postavila ga je da pravi veoma tačna predviđanja.

„Nameravam da pokažem da, koliko god to sada izgledalo nemoguće, može da se smisli automat koji će imati svoj „sopstveni um“, pisao je Tesla u junu 1900. godine.

Komentari su objavljeni u “The Century Magazine” u eseju pod nazivom “Problem povećanja ljudske energije”.

Foto: Wikipedia

Tesla, rođen na teritoriji tadašnje Austrougarske 1856. pre nego što se preselio u SAD u svojim kasnim dvadesetim, poznat je po svojim izumima kao što su hidroelektrana, Teslin kalem i rad na razvoju radija. Takođe je poznat po raznim predviđanjima o budućnosti čovečanstva, kao što je stvaranje bežične tehnologije, pa čak i opisivanje modernih mobilnih telefona.

Esej koji se ponovo pojavio opisan je kao Teslin „filozofski traktat“ gde je koristio svoje istraživanje i genijalnost da objasni „kako da zadovolji rastuću potrebu čovečanstva za energijom“, prema Teslinom naučnom centru u Vardenklifu, koji se nalazi u Njujorku i „posvećen očuvanju i unapređenju zaostavštine Nikole Tesle“.

Teslin komentar koji se danas gleda, izgleda kao prognoza onoga što svet danas naziva veštačkom inteligencijom, što se obično shvata kao mašine koje su u stanju da simuliraju ljudsku inteligenciju i izvršavaju različite zadatke zasnovane na zahtevima ljudi.

Tesla je predvideo doba mašina koje su razmišljale nezavisno od ljudi“, rekao je za “Fox News Digital” Džozef Sikorski, član komiteta za istoriju i prikupljanje u Teslinom naučnom centru u Vordenklifu.

Foto: Wikipedia

„Možda je najpoznatiji primer njegov teleautomat, čamac na daljinsko upravljanje koji je sadržao osnovne patente za radio, robotiku i Nano A.N.D. kapiju – primitivnu logičku kapiju koja je osnovni deo svakog računara.

Dve godine pre nego što je Tesla napisao „Problem povećanja ljudske energije“, razvio je prvi radio-kontrolisani čamac na svetu, za koji se smatra da je napravio put za moderne bespilotne letelice.

Sikorski, poznati Teslin istraživač i filmski stvaralac, ukazao je na pismo koje je Tesla napisao profesoru Univerziteta Purdue Bendžamin Frenklin Misner 1890-ih, gde je Tesla objasnio da se nikada nije ograničavao „na mehanizme kontrolisane sa udaljenosti, već na mašine koje poseduju sopstvenu inteligenciju“.

„Od tada sam veoma napredovao u evoluciji pronalaska i mislim da nije daleko vreme kada ću pokazati automat koji će, prepušten sam sebi, delovati kao da poseduje razum. Kakve god bile praktične mogućnosti takvog dostignuća, ono će označiti početak nove epohe u mehanici“, nastavio je Tesla.

Foto: Wikipedia

Objavljivanje OpenAI-jevog chat bota ChatGPT prošle godine pokrenulo je tehnološke zajednice širom sveta u trku za razvoj moćnijih AI sistema. Chatbot je obučen da oponaša ljudski razgovor tako što upija velike količine teksta – uključujući sve, od novinarskih članaka i veb lokacija do knjiga – i generiše odgovore ljudskim korisnicima kroz obrasce u podacima koje je naučio.

Neki tehnološki lideri i stručnjaci javno su osudili brzu evoluciju veštačke inteligencije, pri čemu su mnogi kritičari zabrinuti kako bi veštačka inteligencija mogla da nadmaši ljudsku inteligenciju.

„Odjednom sam promenio svoje stavove o tome da li će ove stvari biti inteligentnije od nas“, rekao je Džefri Hinton, poznat kao „kum veštačke inteligencije“ za MIT Technology Review ovog meseca. „Mislim da su oni sada veoma blizu tome i da će u budućnosti biti mnogo inteligentniji od nas… Kako da to preživimo?“

Tesla je zaslužan za precizno predviđanje pregršt drugih tehnoloških napretka koji se danas koriste, kao što je tehnologija koja bi mogla da prenosi podatke bežično, poznata i kao internet, ranije je preneo Bi-Bi-Si.

Foto: Wikipedia

Čak je u intervjuu za Collier’s magazin iz 1926. godine dao predviđanje o tehnologiji „džepnih prsluka“ za koju se pripisuje da je Tesla predvideo stvaranje mobilnih telefona.

“Kada se bežična veza savršeno primeni, cela zemlja će se pretvoriti u ogroman mozak. Moći ćemo da komuniciramo jedni sa drugima trenutno, bez obzira na udaljenost”, Tesla je rekao za Collier’s u intervjuu iz 1926. godine.

„Ne samo ovo, već ćemo se kroz televiziju i telefoniju videti i čuti savršeno kao da smo licem u lice, uprkos razdaljinama hiljadama milja; a instrumenti pomoću kojih ćemo moći da to uradimo biće neverovatno jednostavan u poređenju sa našim sadašnjim telefonom. Čovek će moći da nosi jedan u džepu prsluka”, nastavio je on.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: