Nikola Tesla 1938. godine pomogao četnike u južnobanatskoj Beloj Crkvi

BELA CRKVA – Istoričar i hroničar belocrkvanskog kraja, Ozren M. Radosavljević, podelio je danas sa javnošću dokumente koji pokazuju da je srpski naučnik svetskog glasa, Nikola Tesla, pomogao Udruženje četnika u Beloj Crkvi, u Južnom Banatu.

“Kada smo okačili, pre nekog vremena, objavu posvećenu povesnici Udruženja četnika u Beloj Crkvi (donji Banat), javio nam se istoričar Branislav Stanković, viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu, sa informacijom da se u Teslinom muzeju (Beograd) baštine neka dokumenta, koja se svojim sadržajem tiču veza N. Tesle i belocrkvanskog Udruženja četnika. Ne časeći časa, kontaktirali smo ovu uzornu naučnu ustanovu, od nacionalnog i svetskog značaja, odakle smo dobrotom i ažurnošću Milice Kesler, kustos-arhivista lične arhive Nikole Tesle, dobili skenove traženih dokumenata”, saopštio je Radosavljević.

Kako kaže, reč je o dva dragocena dokumenta, čiju sadržinu je želeo da podeli sa dragim prijateljima, koji prate objave na njegovom fejsbuk profilu.

Prvi dokument je, zapravo, piše Radosavljević, Pismo koje je Udruženje četnika u Beloj Crkvi uputilo (1938), i naslovilo na g.(ospodin) Nikola Tesla naučnik, U.S.A. Njujork. Isto u celosti glasi:

“Dragi brate! Jugoslovenski nacionalisti, svrstani u četničkim redovima, podeljeni na četničke jedinice, po celoj državi Kraljevine Jugoslavije, koji bde danju i noću čuvajući državu i njeno jedinstvo od njenih parazita, unutrašnjih i spoljnih; spremni da svoje mlade živote žrtvuju za kralja i otadžbinu, u svakom momentu, pod četničkom i vojničkom zastavom.

Kao jedinica četničkog udruženja pododbora u Beloj Crkvi (Banat) na poslednjoj graničnoj tačci Jugo-istočno Jugoslavije-Rumunije sprema osvećenje svoje zastave, pa kako je ta svečanost skopčana materijalnim žrtvama, to se udruženje obraća s molbom svim nacionalnim rodoljubima, građanima i ustanovama za pripomoć, a kojima dostavljamo ovu spomen povelju, kao uspomenu na dan osvećenja naše društvene zastave, a čija ćemo imena kao dobrotvore jugoslovenskih nacionalista, u ime zahvalnosti, krupnim slovima upisati na spomen ploči a koja će biti istaknuta u Četničkom domu na vidnom mestu. S poštovanjem. Uz četnički pozdrav “Čuvaćemo Jugoslaviju”. Uprava čet.(ničkog) pododbora Bela Crkva”.

Drugi dokumenat je “Spomenica” Udruženja četnika belocrkvanskih upućena “Darodavcu” G. (ospodinu) Nikoli Tesli vel.(ikom) naučniku “za uspomenu na osvećenje zastave”, Udruženje Četnika u Beloj Crkvi, 28. juna 1938. godine. U potpisu: predsednik Đorđe Krkuš, i sekretar Dobrivoj Milovanović.

“Da li se Nikola Tesla odazvao ovom apelu Udruženja četnika u Beloj Crkvi, i sa koliko je novca pripomogao osvećenju društvene zastave, nije nam poznato, budući da o tome ne raspolažemo konkretnim podacima. Ono što je sasvim izvesno, udruženjska ratna zastava je osvećena tek 19. marta 1940. godine, na gradskom trgu, uz prisustvo vojvode Konstantina Koste Milovanovića Pećanca (1879-1944), tada predsednika Glavnog odbora Udruženja četnika Kraljevine Jugoslavije, sa grupom svojih saboraca – veterana. Kuma ratnoj četničkoj zastavi beše mesna učiteljica Zorka Radović, supruga komandanta grada Vuka Radovića”, kaže Radosavljević.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: