Tanasković: „Sistem eAgrar će ukinuti korupciju – digitalizovali smo Srbiju“

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež otvorili su na Kopaoniku regionalnu agrobiznis konferenciju „Grow up – snaga zemlje“.

Tanaskovićeva je istakla da je zadovoljna činjenicom da poljoprivredu Srbije može da predstavi kroz digitalni okvir, a da je poljoprivreda temelj i osnov našeg društva i našeg rasta.

– Od kako sam preuzela Ministarstvo poljoprivrede suočila sam se sa ogromnim izazovom. Shvatili smo da moramo hitno i brzo da reagujemo sa kompletnom  transformacijom i digitalizacijom poljoprivrede u Srbiji. Tim Ministarstva poljoprivrede je prihvatio izazov i na njemu neumorno radi – objasnila je ministarka.

Kako je rekla, „danas mogu da kažem da smo uspeli u tome“.

Ona je rekla da će eAgrar ukinuti korupciju, objasnivši da svako ko se prijavio na servis, morao je da poravna svoje stanje sa registrom poljoprivrednih gazdinstava (RPG).

– Pustili smo šest mera u ovom trenutku. Jedna od tih mera se odnosi na isplatu po hektaru, koja je najobimnija, i za nju je podneto preko 277.000 zahteva. Ona se paralelno isplaćuje od otvaranje Javnog poziva, a do danas smo isplatili preko 180.000 zahteva – rekla je Tanaskovićeva.

Kako je istakla, „to se nikada do sada nije dogodilo“.

– Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti zaista reagovati onako kako naši poljoprivrednici očekuju. Uspeli smo da u periodu od tri do četiri meseca uvedemo eAgrar i digitalizujemo Srbiju – rekla je ministarka čestitajući svima koji su radili na ovom sistemu.

Marko Čadež je kazao da je jako važno je da se danas razgovara o bezbednosti snabdevanja hranom.

– Ono što nam fali je da spojimo privrednike, naučnike, stručnjake, institute, startapove i zajednicu inovatora, kako bismo uspeli da promenimo sistemski okvir. Tu su nam potrebni Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, pošto ne možemo sa okvirom koji je pravljen za stari sistem napraviti nešto što je novo – objasnio je Čadež.

On je istakao da postoji velika želja da se uspostavi dijalog između tradicionalne industrije i inovativne zajednice koja kod nas i te kako postoji.

– Nije samo pitanje da li ćemo se menjati, i kako ćemo proizvoditi u budućnosti, pravo pitanje je kako ćemo promeniti ceo sistem stvaranja vrednosti u poljoprivredi i proizvodnji hrane, na taj način da zaista možemo da budemo na vrhu Evrope i sveta – objasnio je Čadež.

On je rekao da mu je izuzetno drago što su na konferenciji prisutni predstavnici više od 150 kompanija, poljoprivredni proizvođači, prerađivači, kao i brojni stručnjaci.

– Već sada mi imamo dobra rešenja u korišćenju inovativnih tehnologija i veštačke inteligencije kada je u pitanju poljoprivreda – istakao je predsednik PKS-a.

Konferencija na Kopaoniku je na jednom mestu okupila najrelevantnije eksperte, institucije, funkcionere iz zemlje i regiona, vlasnike gazdinstava, stejkholdere, stručnu javnost u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Prisutnima će se tokom dvodnevne konferencije obratiti domaći i strani eminentni naučnici i profesori, najviši zvaničnici Vlade Srbije, ministri iz regiona među kojima su iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, predstavnici međunarodnih institucija, Evropske unije, javnih preduzeća, kao i poslovna javnost.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: