Svetski dan Roma obeležava se u nedelju na Gedanki

SRBOBRAN – Svetski dan Roma obeležava se u više zemalja 8. aprila, s ciljem da se ukaže na probleme Roma koji su najveća etnička manjina u Evropi. U našoj opštini biće obeležen u nedelju 07.04. na Gedanki uz zabavno muzički program. Početak je u 10.00h kako saznajemo od organizatora.

Uz podršku opštine i brojnih sponzora organizator je Dom kulture, a između ostalog organizovaće se takmičenje u kuvanju pasulja. Sve ekipe koje se prijave od organizatora dobijaju osnovni materijal za kuvanje pasuolja, a više informacija zainteresovane ekipe mogu dobiti na broj telefona: 069 1133 562

Romi spadaju u kategoriju najsiromašnijih građana u našoj opštini, a etnička zajednica broji oko 700 članova. Njihova emancipacija i uključivanje u glavne društvene tokove je vidljiva poslednjih decenija. Deca iz ove zajednice su uključena u obrazovni sistem i sve je više Roma koji završavaju srednje škole i fakultete, odnosno postaju ravnopravni i ugledni građani.

Međunarodni dan Roma  je službeno proglašen 1990. godine  u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU). I pored toga što je poslednjih godina mnogo učinjeno na poboljšanju položaja Roma, oni su još uvek najdiskriminisanija društvena grupa u Evropi.

Od skoro na internetu je pokrenut za sada jedini portal na romskom jeziku https://www.romanenevimata.rs koji za cilj ima informisanje Roma ali i negovanje jezika i kulture i ukazivanje na sve pozitivne, ali i negativne pojave u društvu sa kojima se Romi susreću.

– Neobrazovani smo zato što smo siromašni, a siromašni smo zato što smo neobrazovani, čuvena je rečenica Trifuna Dimića koga mnogi nazivaju romskim Vukom Karadžićem, naime on je bio inicijator i pokretač izdavanja prvog bukvara na romskom jeziku.

Osnovni cilj  koji treba slediti, kako je rekao ovaj romski prosvetitelj, rodom iz Gospođiinaca, treba da bude da se što više romske dece edukuje da bi pronašla svoje mesto pod suncem, da bi lakše išla kroz život, da bi se prekinuo taj začarani krug neobrazovanosti i siromaštva.

Nekoliko godina unazad praksa je da se na Dan Roma na Trgu slobode zaviori zastava Roma.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.