Srbobranu podrška Ministarstva za brigu o porodici

SRBOBRAN – Ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić uručila je predstavnicima 68 lokalnih samouprava ugovore o sufinansiranju lokalnih pronatalitetnih mera i projekata, za koje je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i ove godine izdvojilo 400 miliona dinara.

„Lokalne samouprave su najbolji i najznačajniji partner Ministarstva, pa smo i ove godine izdvojili gotovo polovinu našeg budžeta, da zajedno sprovodimo pronatalitetne mere. U pitanju je čitav spektar različitih aktivnosti koje ćemo zajedno realizovati i jako sam srećna što ćemo ove godine još više raditi i graditi za naše porodice i decu“, rekla je Kisić.

Cilj Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, kako je istakla Kisić, jeste da do 2027. godine podrži sve gradove i opštine, u cilju jačanja lokalne pronatalitetne politike. Prof. dr Kisić je podsetila da je prošle godine Ministarstvo sufinansiralo pronatalitetne projekte i mere u 52 lokalne samouprave, a da je rezultat tog zajedničkog rada 19 izgrađenih dečijih igrališta, 15 rekonstruisanih vrtića i sedam školskih odeljenja, besplatni školski udžbenici za mnoge lokalne samuprave i prevoz do škole, opremljena ginekološka odeljenja i odeljenja za potpomognutu oplodnju, organizovane škole roditeljstva. „Srećna sam i što lokalne samouprave iz sopstvenih budžeta izdvajaju veća sredstva za pronatalitetnu politiku, a svojim radom svi pokazujemo da nam je zajednički cilj da nas bude što više“, poručila je Kisić.

Jedan od ugovora biće realizovan u opštini Srbobran, u ime koje je ugovor potpisao Radivoj Debeljački, predsednik Opštine. Prema ugovoru, za Opštinu Srbobran izdvojeno je 5.391.915 dinara, uz obavezu da se iz lokalnog budžeta dodatno obezbedi još oko 3,5 miliona dinara, za izgradnju igrališta za decu.

„Cilj lokalne samouprave je da u što većoj meri i što bolje realizuje mere populacione, pronatalitetne politike, zbog čega smo rešeni, između ostalog, da na teritoriji naše opštine obnovimo gotova sva postojeća igrališta za decu. Zahvaljujući Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju odobreno nam je 5,3 miliona dinara, koje ćemo uz izdvajanje iz lokalnog budžeta u visini od oko 3,5 miliona dinara, uložiti u izgradnju igrališta u Turiji, Nadalju i na novom Trgu slobode u Srbobranu. Posebno naglašavam da će biti potpuno atestirana i proverena, u skladu sa svim standardima, u ovom poslu naš partner biće Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Podsećam da smo u prethodnom periodu realizovali još neke mere populacione politike, kao što su dodatno finansiranje postupka vantelesne oplodnje, zatim ulaganja u mamograf, UZ aparat i drugu opremu u Domu zdravlja, te ulaganja u vrtiće, škole, izdvajanja za učenike osnovnih i srednjih škola, studente.. Sva ova ulaganja vezana su za brigu o zdravlju, za brigu o porodici i jesu važna mera populacione politike, a cilj je imati što više novorođene dece i što brojnije familije“, rekao je Debeljački i zahvalio ministarki Dariji Kisić za podršku još jednom projektu iz opštine Srbobran.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.