Svečana božičćna trpeza: lešnik-karamel kolačići

Ukoliko niste još smislili laganu poslasticu za božićnu trpezu, evo ideju za ukusne kolačiće koji će odlično zasladiti ručak.

Sastojci:

(mera je čaša od 250 ml): 1 čaša mekog brašna

2/3 čaše šećera

1/2 čaše kakaoa

110 g maslaca

1 žumance

2 kašike mleka

100 g krupno sečenih pečenih lešnika

1 belance

Punjenje:

100 g lešnik karamela

1 kašika mleka

50 g čokolade

Priprema:

Omekšali maslac, šećer, žumance, mleko, prosejano brašno i kakao staviti u jednu posudu.

Malo mikserom bez uključivanja izmešati, kako se brašno ne bi razletelo, pa tek onda uključiti malo provrteti. Završiti mešanje rukom.

Ostaviti u toj posudi pola sata u frižideru. Ako ostavljate duže da stoji onda pokrijte kesom.

Oblikovati kuglice veličine koje želite.

U pleh staviti papir za pečenje. Umutiti malo viljuškom malo belance pa spuštati svaku kuglicu u belance pa u lešnik i ređati u pleh.

Svaku kuglicu udubiti prstom, drškom od varjače ili male oklagije.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Kolačići su mekani kada ih izvadite. Odmah popraviti rupice i ostaviti da se ohlade.

Otopiti karamelu i mlečnu čokoladu. Karameli dodate mleko i na laganoj vatri u mikrotalasnoj, odmah do odmrzavanja otapate. Isto uradite i sa mlečnom.

Ostavite i njih da se prohlade.

Ako karamelu dugo ostavite stegnuće se.

Onda opet malo mikrotalasna i može da se radi. Ko nema mikrotalasnu može sve da uradi na pari.

Puniti kolačiće nadevom.

Karamele i čokolade ima taman toliko koliko se napune kolačići.

Ostaviti da se punjenje stegne pa uživajte u savršenom ukusu.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.