logo transparend vojvodina uzivo

Sve je u mobilnosti

SREMSKA MITROVICA – Grad Sremska Mitrovica učestvuje na projektu „City Walk 2.0“ koji se finansira iz EU programa „Interreg Danube Region“.
Foto: Grad Sremska Mitrovica

Projekat predstavlja nasleđe projekta „City Walk 1.0“ koji je osvojio „Regio Stars“ nagradu u kategoriji ZELENA EVROPA – Zelena tranzicija kao pokretač regionalnog razvoja. Кonzorcijum čini 10 zemalja – Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Rumunija, Crna Gora, Mađarska, Češka, Slovenija, Austrija i Moldavija.

Glavni cilj projekta jeste promovisanje energetske tranzicije u sektoru transporta, drastičnim smanjenjem korišćenja energije gradskog saobraćaja, odnosno prelazak sa izuzetno energetski intenzivne (i neefikasne) mobilnosti zasnovane na automobilima, na aktivne oblike mobilnosti – hodanje i biciklizam.

Foto: Grad Sremska Mitrovica

Кljučni elementi „City Walk 2.0“ su redizajn ulica kako bi se podstakla aktivna mobilnost, obeshrabrila upotreba automobila i promenilo putničko ponašanja građana.

Najvažniji aspekt projekta su pilot akcije urbane mobilnosti koje će biti sprovođene širom gradova koji učestvuju u partnerstvu. U Gradu Sremska Mitrovica, pilot akcija podrazumeva izgradnju i opremanje urbanih biciklističkih džepova (ostrva) na dve lokacije u gradskom jezgru. Ostrva podrazumevaju postavljanje biciklarnika, seta alata i mobilijara sa pratećim pejzažnim uređenjem.

Foto: Grad Sremska Mitrovica

Predstavnici kabineta gradonačelnice, Petar Samardžić i Uroš Veselinović, kao članovi projektnog tima Grada Sremska Mitrovica uzeli su učešće na uvodnoj konferenciji projekta koja je održana u Beču. Pored analize projekta i aktivnosti u narednom periodu, projektni tim je imao priliku da se upozna sa primerima dobre prakse (Agencija za mobilnost Beč) u oblasti urbane mobilnosti i promenama putničkih navika građana, koji su uveliko doprineli smanjenju saobraćajnih gužvi i zagađenja vazduha, a istovremeno poboljšali kvalitet života građana koji žive u glavnom gradu Austrije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.