Slava braniocima grada

SREMSKA MITROVICA –  Mitrovica ne sme i neće zaboraviti one koji su dali svoje živote za slobodu i za odbranu Sremske Mitrovice.
Foto: Grad Sremska Mitrovica

Moramo se sećati prošlosti i učiti iz te prošlosti da bismo gradili bolju budućnost. Stoga se sećamo i aprilskih događaja iz 1941. godine, kada su vojnici Кraljevine Jugoslavije dali svoje živote braneći Sremsku Mitrovicu od nadolazeće okupatorske nemačke vojske, na mestu gde je nekada bio pontonski most.

Foto: Grad Sremska Mitrovica

Tim povodom, stradalim vojnicima su se poklonili zamenik gradonačelnice Petar Samardžić i zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu Zoran Miščević, kao i predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Udruženja „Srpski Soko“.

Foto: Grad Sremska Mitrovica

Кako je podsetio Samardžić, na mestu gde je pre tri godine podignut spomen-krst, bila je prva linija odbrane grada tokom Aprilskog rata, druga je bila na Rumskoj malti, i treća u sadašnjem centru grada. Кoliko je vojske poginulo nažalost nije poznato, žrtve nisu popisane, ali jedan nemački vojni izveštaj svedoči da je tela mrtvih jugoslovenskih vojnika bilo duž čitavog mitrovačkog keja. To govori o veličini otpora okupatoru i veličini žrtve koju Mitrovčani nikada neće zaboraviti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.