Subotica: Zaplenjene ptice sa Gradine smeštene u prihvatilište Zoo vrta Palić

ptica-gradina
SUBOTICA – Zoološki vrt Palić je pre nekoliko dana zbrinuo više vrsta ptica koje su na graničnom prelazu “Gradina” zaplenjene od strane republičkih službi.

Naime, carinici su u saradnji sa Jedinicom MUPa za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine i republičkog inspektora za zaštitu životne sredine, sprečili pokušaj krijumčarenja 19 živih primeraka raznih vrsta ptica, među kojima i pet Himalajskih monala i Sivog paunastolikog fazana koje se nalaze na CITES listi strogo zaštićenih vrsta na Appendix 1, odnosno Appendix 2 listama.

Osim navedenih, zaplenjeno je i 13 ukrasnih ptica i to različitih vrsta grlica i fazana. Sve ptice su odmah po prijemu grupisane po vrstama, veterinarski zbrinute i smeštene u karantin, a u narednim danima biće izvesnije koliko će ptica uspeti da preživi nehumane uslove transporta u koje ih je smestio čovek. Nagurane u male kartonske kutije, pritom različitih uzrasta,  ostavljene su u prtljažnik autobusa gde su ih pronašli carinici na prelazu Gradina. Ptice su, verovatno zbog stresa kome su izložene, nekoliko sati čak odbijale ponuđenu vodu i hranu.

Po dolasku u Zoološki vrt Palić primećeno je da su nekima isečena repna i krilna pera, pa je pretpostavka da je na taj način počinilac ovog nedela hteo da uštedi na prostoru za njihovo “pakovanje” ili da oteža determinaciju vrste ptica, pošto određene vrste imaju repna pera izrazito jarkih boja.

Iz Zoološkog vrta Palić apeluju na građane da ne kupuju ukrasne ptice koje se stavljaju u promet bez potrebnih dozvola. Jedino se na taj način, uskraćivanjem profita koji je pogonsko gorivo svakoj trgovini, dugoročno može suzbiti nedozvoljena trgovina životinjama.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: