logo transparend vojvodina uzivo

Gradski muzej u Subotici bira najlepše fotografije ptica u urbanim sredinama

Prirodnjačko odeljenje Gradskog muzeja Subotica organizuje foto-konkurs pod nazivom „Ptičiji svet Subotice“ čiji je cilj da se skrene pažnju Subotičanima na ptice u gradskim područjima kao i njihov značaj za ljude i okruženje.

Dvadeset najboljih fotografija po izboru žirija biće prikazane u okviru tematske izložbe „Ptičji svet Subotice ‒ ptice urbanih sredina“.

Za učešće na foto-konkursu je potrebno objaviti fotografije ptica u urbanim sredinama Subotice, koje su uslikane u periodu od 2020. godine do kraja ovog konkursa u sledećim kategorijama:
– portreti ptica
– ptice i njihovo okruženje
– ponašanje ptica

Prilikom objavljivanja fotografije, potrebno je navesti vreme i mesto snimanja fotografije (kvart, ulica). Opciono se mogu navesti okolnosti snimanja, kao što su doba dana, karakteristike terena (bašta, ulica, park, itd.), ali takođe se može navesti ukoliko znate ili predpostavljate i vrsta ptice/ptica na fotografiji, a iz Gradskog muzeja u Sobotici su otvoreni da pruže pomoć u identifikaciji.

Foto: Envato

Svi učesnici postavljaju fotografije na svoje Facebook ili Instagram profile sa heštegom #SUbirds. Važno je da postavljena slika bude objavljena javno (public). Ukoliko učesnik nema profil na društvenim mrežama, fotografije se mogu poslati na mejl adresu su.birds.gms@gmail.com, sa navedenim imenom učesnika. U slučaju da maloletne osobe učestvuju na konkursu, potrebno je napisati starosnu dob.

Konkurs je otvoren do 1. novembra 2024. godine.

Fotografije se mogu napraviti bilo kojim uređajem koji pruža slike odgovarajućeg kvaliteta, što znači da su prihvatljive i slike napravljene mobilnim telefonom. Tip fajla: JPG, snimjen u visokoj rezoluciji. Dozvoljeno je rezanje slike, odsecanje smetajućih elemenata i promena orijentacije slike. Izmena ili retuširanje delova slike nije dozvoljeno.

Digitalni materijali koji ne odgovaraju navedenim parametrima neće biti prihvaćeni.

Konkurs je otvoren za sve uzraste, pojedinačno i grupno (na primer školska odeljenja, porodice). Samo fotografi amateri mogu učestvovati na konkursu. Može se prijaviti sa najviše 15 fotografija u digitalnom formatu. Učešće na konkursu je besplatno.

Prilikom snimanja fotografija, učesnici ne smeju da uznemiravaju, ometaju ili nanose štetu životinjama. Fotografije mogu prikazivati samo divlje ptice koje žive na gradskom prostoru, tako da fotografije domaćih ptica ili ptica u zatočeništvu ne mogu učestvovati na konkursu.

Foto: Envato

Učesnici dozvoljavaju da Gradski muzej Subotica upravlja, objavljuje i izlaže poslate fotografije i ime fotografa. Učesnik garantuje da je poslata fotografija isključivo njegovo originalno delo, da ne krši nikakva autorska prava, zaštitni znak, moralna, privatna/izdavačka ili druga intelektualna prava, niti da treća strana ima pravni zahtev ili drugo interesovanje u poslatom foto konkursu.

Organizatori zadržavaju pravo da isključe i uklone svaku prijavu koja ne odgovara određenim zahtevima u propozicijama.

Poslate fotografije ocenjivaće stručnjaci Gradskog muzeja Subotica i subotički ornitolozi. Žiri će nagraditi prva tri mesta u svakoj kategoriji, kao i najboljih mladih fotografa (ispod 16 godina).

O posebnoj nagradi odlučuje publika dodeljivanjem najvećeg broja lajkova na društvenim mrežama do 12 sati 1. novembra 2024. godine.

Objavljivanje rezultata biće 8. novembra 2024. godine na društvenim mrežama organizatora i na veb-stranici Gradskog muzeja Subotica.

Nagrađene fotografije, posle proglašenja pobednika, potrebno je poslati u visokoj rezoluciji na adresu e-pošte su.birds.gms@gmail.com. Nagrađene fotografije biće prikazane na izložbi „Ptičji svet Subotice ‒ ptice urbanih sredina“. Dodela nagrada biće održana na otvaranju izložbe.

Za dodatne informacije, učesnici konkursa mogu da se obrate stručnjacima Prirodnjačkog odeljenja Gradskog muzeja Subotica na broj telefona 024/555-128, ili putem e-pošte na adresu su.birds.gms@gmail.com.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.