Subotica: Uvoz i izvoz u regionu doživeli rast od preko 25 odsto

rpk
SUBOTICA – U Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog upravnog okruga održana je šesta sednica Parlamenta privrednika, a neke od tema bila su i privredna kretanja u prethodnoj godini. Podaci pokazuju  povećanje uvoza i izvoza od preko 25 odsto u odnosu na 2021.

Ukupni indeks rasta izvoza u regionu je u 2022.godini iznosio 126 odsto, a uvoza 128, što je u odnosu na 2021. povećanje za više od 25 odsto u oba segmenta, kaže Nebojša Ševo, koordinator za industriju  Regionalne privredne komore.

„Naravno gro ovog prometa otpada zapravo na teritoriju Grada Subotice, to je nekih 72,6 u izvozu i 77,2 odsto u uvozu. Tradicionalno najčešće zemlje partneri u izvozu su Nemačka, Mađarska, Italija, Austrija,  a u uvozu Nemačka , Kina, Mađarska i Italija.“

Izveštaj o radu za prethodnu godinu pokazuje i da ceo region beleži pad broja nezaposlenih, kao i rast prosečnih zarada.

Na sednici su predstavljeni i otvoreni pozivi i programi podrške privredi Ministarstva privrede, Fonda za razvoj Republike Srbije i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: