Subotica: Stručnjaci predviđaju da će setva uljane repice biti otežana

uljana repica
SUBOTICA – U ratarstvu je, pored priprema za žetvu, ovih dana aktuelna i predsetvena priprema za uljanu repicu. Kiša koja je u  količinama od 14 do 30 litara pala u prethodnom periodu bila je nedovoljna, pa je zemljište isušeno, i sama priprema će biti otežana.

„Vidi se i po oranju da zemlja nije dovoljno kvalitetna, znači zemlja se dovoljno ne usitnjava, više je suva nego vlažna. Tako da ukoliko ne bude padavina u avgustu, a meteorolozi ne najavljuju neke obilnije padavine, biće problem setva uljane repice, ali videćemo kakve će biti vremenske prilike“ – ocenjuje Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne službe.

Varga napominje i da imajući u  vidu klimatske promene i najave da će temperature u septembru i oktobru biti iznad proseka, do kraja septembra ima vremena da se seje uljana repica, te ne treba žuriti.

„Ukoliko bude uslova sejaće se repica, ukoliko ne bude, ne treba po svaku cenu sejati. Ima dovoljno vremena do početka septembra da se obavi osnovna obrada zemljišta, gruberima ili plugovima, oranjem na dubinu od tridesetak centimetara i da se nakon toga pristupi površinskoj pripremi zemljišta i kasnije setvi repice, nema potrebe za žurbom.“

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.