Subotica: Otvoreno Prihvatilište za beskućnike

prihvatilište-subotica
SUBOTICA – Privremeno prihvatilište za beskućnike u Subotici otvoreno je juće, a tamo će spas od niskih temperatura moći da potraži 12 sugrađana, koliki je i smeštajni kapacitet objekta.

Za potrebe funkcionisanja Prihvatilišta iz gradskog budžeta je u ovoj godini izdvojeno 870.000 dinara, a namera nadležnih je da ta sredstva u sledećoj godinu budu povećana. Prihvatilište za beskućnike je tokom prošle zime bilo otvoreno od 13. decembra do 13. marta.

„Nakon sastanka održanog prošle nedelje sa predstavnicima Centra za socijalni rad, Grada Subotice i Gradske organizacije Crvenog krsta, odlučili smo da ove godine privremeno prihvatilište otvorimo ranije nego prethodnih godina, sa jasnim ciljem da produžimo rad privremenog prihvatilišta na duže od tri meseca, što bi bio najduži rad u odnosu na prethodne godine“ – naveo je član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i zdravstvo, Ilija Đukanović.

Privremeno prihvatilište se od prošle godine nalazi u okviru Mesne zajednice „Bajnat“ u Braće Radić 83. Tamo istovremeno može da boravi 12 lica, a smeštajni kapacitet se po potrebi može povećati za još dva ležaja, kažu iz Crvenog krsta.

„Crveni krst će logistički podržati rad Prihvatilišta u smislu opremljenosti sa krevetima, posteljinom, sredstvima za ličnu i kolektivnu higijenu. Obezbedićemo tri obroka dnevno i tople obroke tokom boravka korisnika. Crveni krst će kao i prethodnih godina obezbediti najmanje dva lekarska pregleda u saradnji sa Domom zdravlja i voditi brigu o tome da ti korisnici dobiju i zdravstvenu uslugu tokom boravka“ – ističe Siniša Trajković, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta.

Dok je rukovođenje objektom povereno Crvenom krstu, odluku o tome ko može da bude smešten u Prihvatilištu donosi stručna služba Centra za socijalni rad. Prošle godine je uput  dobilo ukupno 20 korisnika, a ove godine još uvek nije izdat nijedan.

„Ovde ne mogu da se smeste osobe koje su nepokretne, koje nisu sposobne za samoposluživanje i čije zdravstveno stanje zahteva tuđu negu i pomoć. Stručni radnici Centra za socijalni rad će tokom boravka obilaziti korisnike i procenjivati njihovo stanje i potrebe, te koja je pomoć adekvatna za njih“ – napominje direktorka Centra za socijalni rad, Brigita Janošič Barati.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.