logo transparend vojvodina uzivo

Subotica: Raspisani javni pozivi NSZ

SUBOTICA – Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 12 javnih poziva putem kojih će, kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima, u mere aktivne politike zapošljavanja biti uključeno više od 23.000 lica.

Kao i prethodnih godina, težište će biti na teže zapošljivim kategorijama nezaposlenih građana u koje spadaju: mladi u domskom smeštaju, hraniteljskim porodicama i starateljskim porodicama, lica bez završenog srednjeg obrazovanja i lica koja su završila funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, stariji od 50 godina, Romi i Romkinje, osobe sa invaliditetom , korisnici novčane socijalne pomoći, lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih duže od 12 meseci i žrtve porodičnog nasilja.

Većina javnih poziva biće otvorena do 29. novembra 2024. godine, dok je rok za podnošenje zahteva za pojedine mere namenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar 2024. godine. Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren do 15. maja, dok je javni poziv za učešće u finansiranju mere obuka za potrebe poslodavca za zaposlenog na raspolaganju do 31. oktobra ove godine.

„Program novog zapošljavanja odnosno zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, tu dajemo 230.000 dinara za svako novootvoreno radno mesto, takođe lice treba da je 12 meseci u radnom odnosu. Imamo programe namenjene za dodatno obrazovanje i obuku, sticanje praktičnih znanja, obuka za potrebe poslodavca,  obuka na zahtev poslodavca i programi koji su u okviru dodatnog obrazovanja i obuke“ kaže direktorka subotičke filijale Verica Vujadinović.

Uskoro će biti dostupna i obuka za digitalni marketing, koja će se obavljati online.  Postoje  programi za osobe sa invaliditetom, refundacija troškova za osobe sa invaliditetom, program prilagođavanja radnog mesta i drugi. Ove godine najnoviji program je sprovođenje radne aktivacije.

„To je  program za osobe sa invaliditetom koje treba da se zaposle i uključe u svet rada, kojim je potrebna podrška, da prilikom toga imaju mentora. Program će trajati četiri meseca, lica dobijaju neto minimalnu zaradu za vreme perioda od četiri meseca, dok se uključuju u svet rada.“

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.