Subotica: Prvi otkucaji bebinog srca – istorijski trenutak za VTO Centar

SUBOTICA – Trenutak kada su se na ultrazvuku čuli jasni otkucaji srca bebe, označio je i zvanično  prvu registrovanu trudnoća sa srčanim radom iz  VTO ( IVF) u Centru za VTO Opste bolnice Subotica, nakon što su  evidentirane dve trudnoće free beta HCG testom iz krvi, saznaje portal Vojvodina uživo.

„Žena je u 6 nedelji trudnoće, i ultrazvukom je registrovan uredan srčani rad embriona” rekao je u prvoj izjavi nakon saznanja  prim dr sci Aleksandar Radulovic, načelnik centra za VTO.

Trudnica je iz Subotice, 1990. godište, i ovo je  bio njen drugi pokušaj vantelesne oplodnje, nakon prvog neuspešnog na jednoj privatnoj klinici.

„Trudnoća se dalje prati i nadamo se srećnom ishodu i porođaju” kaže dr Radulović.

vto centar - subotica
Foto: VTO centar Subotica/Vojvodina uživo

 

„Neoposiva je emocija u momentu kad smo ugledali i čuli otkucaje bebinog srca. Trenutak je ispratila skoro kompletna ekipa VTO, samo su nam embriolozi falili, i moram priznati da su emocije preovladale,  sa osmesima i suzama na licu, kako pacijentkinje tako i zaposlenih. Predivan je osećaj biti deo tima VTO i raditi ovakav posao, jer od ovoga nema ništa lepše” rekla je Dejana  Čalić, glavna sestra VTO centra.

Subotički Centar za vantelesnu oplodnju, da podsetimo, radi sa pacijentima iz državnog programa i trenutno se nalazi na sedmom mestu liste RFZO, pa se očekuje da će tu dolaziti parovi ne samo iz Vojvodine, već i iz centralne Srbije, dodaje Radulović. Trenutno se prave manje grupe zbog standardizacije rada i sofisticiranih uređaja, a očekuje se da će od januara početi rad sa većim grupama, te da će u prvoj godini moći da urade između 100 i 150 ciklusa, a u kasnijim godinama od 200 do 300.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: