Subotica: Ova škola je svet u malom – stigli đaci iz Rusije, Kine, Fidžija, Malesije, Kirgistana, Sijera Leone, Hrvatske i Amerike (VIDEO)

OŠ „Ivan Goran Kovačić“
SUBOTICA – Mnogo puta do sada pročitali ste ili čuli da je najveće bogatstvo Subotice – harmonija različitosti, skladan suživot mnogobrojnih nacija koje svoje osobenosti imaju mogućnost da istaknu na svakom koraku. E baš takva različitost krije se iza zidova subotičke osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“.

Naime, tokom ove školske godine, školu u samom centru Subotice upisao je veliki broj učenika iz inostranstva. Verovali ili ne, među vršnjacima iz Subotice našli su se učenici iz Rusije, Kine, Fidžija, Malesije, Kirgistana, Sijera Leone, Hrvatske i Amerike, pa je osećaj kada uđete na njihov čas srpskog da je pred vama ni manje ni više nego – svet u malom.

Ovi učenici zajedno sa svojim vršnjacima prate nastavu na srpskom jeziku, a ima ih oko tridesetak.

„Škola je za njih organizovala podršku koja se ogleda u uključivanju u vršnjački kolektiv i u učenju srpskog jezika tj. dodatnim časovima srpskog kao stranog jezika” kaže Branka Bešlić, direktorka Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, i dodaje da su na početku godine sve roditelje okupili i objasnili im obrazovni sistem Republike Srbije. „Objasnili smo specifičnosti naše škole, trudeći se i nastojeći da im približimo školu, da znaju šta ih očekuje”. Nastava se normalno realizuje, na srpskom jeziku, a mogućnost da prisustvujemo jednom takvom času uverila nas je pred nastavnicom ovakav čas veliki izazov. „Nastavnici izlaze u susret potrebama svih  učenika,  pa su se potrudili da  naprave nastavne listiće na više jezika, kako bi se novim učenicima olakšao rad” kaže direktorka, i dodaje da imaju listove na kineskom i na ruskom, ali naravno, osnova je na srpskom. U školi se, takođe, za njih organizuju dodatni časovi srpskog kao stranog jezika, i to dva puta nedeljno, da učenici još mogu da učestvuju i da uče srpski jezik, ali i da učestvuju u sim ostalim aktivnostima.

Kako navode u školi, svima je cilj da se učenici osećaju dobrodošlo, da se uklope u školu i, naravno, da nauče srpski jezik na kome se školuju.

Kako ističe direktorka, učenici učestvuju ne samo u nastavnim aktivnostima, nego u nastavi, uključeni su u sve vannastavne aktivnosti koje se realizuju u školi, različite sekcije i različite događaje.

Razgovor sa njom prekidaju zvuci koji dopiru sa klavira iz učionice na spratu, što ne bi bilo ništa neobično da za klavirom ne sedi jedanaestogodišnji Daniel Luis iz Kine, koji je u svojoj zemlji za talenat koji poseduje nagrađivan mnogo puta.

Nakon vežbanja, koje mu je u potunosti omogućeno, Daniel Luis prelazi u učionicu pored, na čas srpskog, gde zatičemo  nesvakidašnju sliku. Devojčice  Darina  i Dusja iz Rusije sa velikom simpatijom bile su naše sagovornice,takođe i simpatični Marin iz Hrvatske koji, kaže, revnosno uči ćirilicu. Nešto stariji, pa pomalo stidljiviji dečaci iz Rusije zadovoljni su kako su primljeni i već su stekli nove drugare, a Nika iz Vašingtona kaže da je sa velikim predznanjem o Subotici i Srbiji stigao u našu zemlju i naš grad. Veliku podršku, osim drugara, imju i u nastavnicima.

„Nastavnici su predani poslu i žele da učenici usvoje što više od jezika i znanja, pa u svoje slobodno vreme prave nastavne listove za ovu decu. Naša deca su ih odlično prihvatila. Nekako smo se već uhodali. Imaju vršnjačku podršku što im je možda najznačajnije, nikad nisu sami, posećuju se i van škole  i to je ono što je najvažnije” navodi direktorka.

oš „Ivan Goran Kovačić“
Foto: Vojvodina uživo
oš „Ivan Goran Kovačić“
Foto: Vojvodina uživo

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: