Subotica obeležila Dan grada

dan grada subotica
SUBOTICA – Subotica danas slavi Dan grada, u znak sećanja na 1.septembar 1779.godine kada je Dekretom Marije Terezije Subotica postala slobodan kraljevski grad. Program proslave simbolično je počeo podizanjem gradske zastave, a potom je po tradiciji počela svečana sednica Skupštine grada.

Sa skupštinske govornice prisutnima se obratio gradonačelnik Stevan Bakić. U svom obraćanju gradonačelnik Subotice Stevan Bakić osvrnuo se na urađeno u proteklom periodu i najavio prioritete u narednom periodu.

dan grada subotica
Foto: Vojvodina uživo

Govorio je, između ostalog, o Privrednoj zoni „Mali Bajmok” i otvorenoj fabrici nemačke kompanije „Bojsen“ u koju je uloženo više od 65 miliona evra, o  ulaganju austrijske kompanije „Feler” do pet miliona evra u izgradnju sopstvenog proizvodnog pogona  koji će da zaposli oko stotinu radnika, kao i o obnovi i proširenju kapaciteta Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u koji je uloženo više od 750 miliona dinara. Podsetio je na okončan projekat „Energetski efikasna javna energija“ vrednosti oko 1,5 miliona evra i potpunu energetsku sanaciju dve škole. On je istakao i investiciju od 400.000 evra u Mesnoj zajednici „Gat“, gde su nakon više decenija čekanja, zaustavljene katastrofalne poplave i ugrožavanje zdravlja stanovnika desetina ulica u ovom delu grada.

„Prioritet u našem radu bila je i obnova i izgradnja gradskih i prigradskih saobraćajnica, te smo ove godine raspolagali sa 220 miliona dinara za unapređenje putne infrastrukture na teritoriji grada Subotice” naglasio je Bakić. Ulagali smo i u zdravstvo, socijalnu zaštitu,  poljoprivredu,  kulturu, sport i sportsku infrastrukturu, a značajna sredstva opredeljena su i za izgradnju vodovodne, kanalizacione i gasovodne mreže” rekao je Bakić i naglasio da je i u najtežim uslovima pružena dodatna podrška gradskim preduzećima.

„U narednom periodu kao grad moramo da se postavimo veoma ozbiljno i odgovorno prema izazovima koje pred celu Evropu donosi predstojeća zima. Tu ćemo učiniti sve što je u našoj moći da podržimo i pomognemo državnu politiku u vezi sa energentima i hranom. Velika nada za naš suštinski ulazak u 21. vek je i brza železnička veza između Beograda i Budimpešte. To je najveće ulaganje u vezi sa Suboticom u njenoj istoriji. Mađarska je potvrdila svoju posvećenost ovom zajedničkom projektu, a  Grad Subotica će u svim tehničkim pitanjima uređenja pruge, koja prolazi gotovo kroz sam centar, imati veliku ulogu da koordinira, podrži i pomogne”, kazao je gradonačelnik i naglasio i predstojeću rekonstrukciju Opšte bolnice, u projektu vrednom više desetina miliona evra.

„Dodao bih da do kraja novembra ove godine traje projekat „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“ u čiju realizaciju je Nemačka razvojna banka „KfW“ uložila oko 7,8 miliona evra, a Grad Subotica oko milion evra.  Osim toga, izgrađen je zeleni zaštitni pojas oko Palićkog jezera i jezera Ludaš. Cilj nam je očuvanje biološke raznovrsnosti i poboljšanje kvaliteta vode u jezerima Palić i Ludaš. Podvukao bih da nam predstoji rekonstrukcija Gradskog stadiona i radujemo se konačnom otvaranju i stavljanjem u funkciju zgrade Narodnog pozorišta i završetku Spa i welnes centra sa akva parkom na Paliću” podsetio je.

Na kraju svog iscrpnog izlaganja, Bakić je iskoristio priliku da izrazi zadovoljstvo što naša zemlja, pod vođstvom predsednika Vučića, ide putem mira, stabilnosti i ekonomskog napretka. „Želim da se zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na velikoj podršci u realizaciji projekata izuzetno značajnih za naš grad, kao i na njegovom svakodnevnom radu na poboljšanju uslova života svih građana Srbije i jačanju imidža naše države u međunarodnim okvirima. Na punoj podršci zahvaljujem se, takođe, i Vladi Republike Srbije i  pokrajinskoj Vladi” , poručio je.

Na sednici su uručena i ovogodišnja priznanja „Počasni građanin“ i „Pro urbe“, koja se svake godine dodeljuju zaslužnim građanima Subotice. „ Počasni građanin“ za 2022.godinu je profesor emeritus dr Šandor Šomođi, doktor ekonomskih i poljoprivrednih nauka, dok su laureati priznanja „Pro urbe“ profesor dr Josip Ivanović, dekan Učiteljskog fakulteta na mađarskom  jeziku u Subotici, dirigent i muzički pedagog Maćaš Murenji i koreograf Miroslav Vojnić Hajduk- Marača.

Svečanoj sednici Skupštine grada prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, predsednik Skupštine AP Vojvodine, predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija, predsednik Skupštine grada Subotice, gradonačelnici, predsednici opština, predstavnici bratskih i partnerskih gradova, predstavnici verskih zajednica i nacionalnih saveta, republički i ponrajinski poslanici, odbornici, predstavnici državnih organa i irektori javnih institucija.

Svečanu sednicu su svojim nastupom u kulturno-umetničkom delu programa uveličalei učenice osnovne i srednje škole, Jovana Buha i Lucija Vukov.

Dan grada- subotica
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: