logo transparend vojvodina uzivo

Subotica: Nedovoljan obuhvat MMR vakcinom

vakcina
SUBOTICA – Obuhvat MMR vakcine u Severnobačkom okrugu za 2021.godinu iznosio je  90,7 odsto i bio je bolji u odnosu na druge delove države, ali je i dalje bio ispod 95 odsto, koliko je neophodno za stvaranje kolektivnog imuniteta, kažu iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje.

Iako za sada u našem gradu nema zabeleženih slučajeva morbila, epidemiolozi upozoravaju da je reč o ozbiljnom oboljenju i apeluju na roditelje da imunizuju decu.

Male boginje ili morbile su zarazno oboljenje koje se širi putem respiratornih kapljica i može dovesti  do komplikacija u vidu intenzivne dijareje, zapaljenja srednjeg uha, zapaljenja  pluća i mozga, pa čak i do smrtnog ishoda! Zbog nespecifičnih simptoma bolesti, poput curenja nosa, temperature i kašalja, koje liče na bilo koju drugu respiratornu infekciju, bolest često ne bude prepoznata, a sa druge strane dete bude veom zarazno.

Kako protiv morbila još uvek ne postoji lek, imunizacija u ranom periodu života je ključno preventivno sredstvo, poručuje dr Nebojša Bohucki.

“U našoj zemlji vakcina MMR se koristi od 1993.godine, dakle postoji dugogodišnje iskustvo u njenoj primeni, a sama vakcina ne može da uzrokuje ozbiljnije neželjene reakcije. Idealno vreme za primanje prve doze kod dece je u uzrastu od 12 do 15 meseci,  roditelji često dovedu decu nešto kasnije.  U prvih godinu dana dete je zaštićeno pasivno prenetim antitelima majke, ipak nakon toga ne poseduje zaštitu, te je iz tog razloga važan upravo i period za vakcinaciju” – kaže Bohucki i dodaje da imunizacija treba da se radi sa dve doze, od koju dete prima kada navrši 12 meseci, dok se druga prima u sedmoj godini života, odnosno pre polaska u školu.

“Smatra se da kada neko primi dve doze vakcine da je tada zaštićen u 97 ili 98 odsto slučajeva i zato je najznačajnija priča o kolektivnom imunitetu, u bilo kojoj sredini obuhvatom MMR vakcinom treba da je najmanje 95 procenata”.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.