Subotica: Izabran najlepši hleb za „Dan Dužijance“

Izlozba hleba-subotica
SUBOTICA – U okviru obeležavanja jednog od četiri praznika bunjevačke nacionalne manjine „Dana Dužijance“, koji se proslavlja svake godine 15.avgusta, sinoć je održan izbor za najlepši hleb.

Najboljim je proglašen onaj koji je ispekla Ana Ivić i njega će večeras poneti bandašica Nina Kujundžić u pratnji bandaša Nikole Skenderovića. Drugo mesto osvojila je Milka Kujundžić, dok je treća bila Marica Štetak.

Žiri je birao između desetak prijavljenih hlebova, među kojima je jedan stigao i iz susedne Mađarske, a prilikom ocenjivanja vodili su se onim kako se hleb nekada pravio na salašima.

„Mi smo se trudili da gledamo, ne samo tu formu i izgled, nego i sve ono što sadrži jedan hleb i kojeg smo često imali priliku da vidimo, ne samo na ovakvim izložbama, nego kako su to naše umešne žene radile“ – napominje Nikola Babić, član žirija.

Pored hleba, u vestibilu Gradske kuće predstavljena je i izložba „Pšenica – od njive do trpeze“, koja čini deo aktuelne postavke Muzeja Vojvodine, a Subotičani su imali priliku da probaju i hleb napravljen od praistorijske vrste pšenice, kao i eksperimentalno pivo od pšenice.

„Izložba je otvorena povodom stogodišnjice Novogodišnjeg sajma i 90 godina Poljoprivrednog sajma. Doneti su predmeti koji su korišteni u uzgoju pšenice, od praistorije, preko antike, pa do srednjeg veka, sa fokusom na praistoriju. Tu su, ne samo alatke sa kojima su obrađivali zemlju, nego i predmeti kojima su kuvali, jeli, tu je kašika stara sedam ili osam hiljada godina, keramičke posude, pa sve do ručnog mlina, žrvnja, bata i tako dalje“ – priča Ildiko Medović, arheolog-kustos u Muzeju Vojvodine.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.