Subotica: Istoricizam u Gimnaziji

istorcizam-subotica
SUBOTICA – Prva asocijacija na Suboticu vrlo često je secesija, međutim, u drugoj polovini 19. veka prisutan je bio i istoricizam. Dok šetamo ulicama moguće je videti više objekata koji nose obeležja istoricizma, a jedan od takvih je i zgrada Gimnazije „Svetozar Marković”.

Istoricizam je odredio graditeljski profil Subotice, a ovaj stil nije prisutan samo u graditeljstvu, već se pojavljuje i u drugim umetničkim oblastima.

Upravo zbog toga, ove nedelje je započeta saradnja subotičke Gimnazije „Svetozar Marković” i Gradskog muzeja Subotica, a u okviru školskog predmeta Umetnost i dizajn. Kustosi muzeja su ukazali na osnovne karakteristike umetnosti i dizajna istoricizma u Subotici na primerima aktuelne muzejske postavke.

Podsetimo, u Gradskom muzeju Subotica je 8. septembra 2022. povodom Dana evropske baštine, održana promocija novog izdanja Gradskog muzeja, zbornika konferencija „Istoricizam u Bačkoj”. Konferencija i zbornik su realizovani u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska–Srbija „Istoricizam u Bačkoj” Gradskog muzeja Subotica i Muzeja „Ištvan Tir” iz Baje.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: