logo transparend vojvodina uzivo

Subotica: Grad opremio novo Prihvatilište za beskućnike (FOTO)

prihvatilište
SUBOTICA – Privremeno prihvatilište za beskućnike otvoreno je danas, a spas od niskih temperatura najugroženiji sugrađani će od sada dobiti na novoj adresi – u Braće Radić 83, gde je u prostorijama Mesne zajednice „Bajnat“ adaptirano Prihvatilište za koje je Grad izdvojio 6.145.000 dinara. Ukupni kapacitet je devet ležajeva.

Umesto u Gajevoj ulici, gde se Prihvatilište nalazilo ranijih godina, subotički beskućnici tokom zimskih dana krevet i obrok sada mogu da dobiju u novom, renoviranom prostoru u Bajnatu. Ukupne površine 186 kvadratnih metara, Prihvatilište se sastoji od dve spavaonice, muške i ženske, dnevnog boravka sa trpezarijom, dva kupatila, kuhinje i magacinskog prostora.

„Svake godine u zimskoj sezoni, a na inicijativu Centra za socijalni rad, Grad donosi odluku o otvaranju Privremenog prihvatilišta za naše najugroženije sugrađane –  beskućnike. Danas otvaramo na novoj lokaciji u Ulici Braće Radić, Mesna zajednica „Bajnat“, u potpuno renoviranom objektu, otvara se Prihvatilište za ovu zimsku sezonu i ovo je jedno trajno rešenje, i za naredne godine“ – istakao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Za potrebe rada Prihvatilišta Grad je u budžetu za ovu godinu opredelio 500.000 dinara, dok će u 2023. biti izdvojeno 870.000 dinara, a po potrebi će se sredstva i povećavati, naglasio je Bakić.

„Ovim potvrđujemo da  Grad u duhu politike koju vodi Vlada Republike Srbije, vodi računa o svojim građanima i to o onim najugroženijima. U prilog je i činjenica da  Grad Subotica budžet za socijalna davanja i dečji dodatak, uprkos svim krizama i restrikcijama nije menjao, on je netaknut, nije smanjen za jedan jedan dinara“- naglasio je Bakić.

Nadležni ističu da se nadaju što blažoj zimi i dodaju da je smeštajni kapacitet od devet kreveta za potrebe Grada dovoljan, s obzirom na to da je Prihvatilište prošle godine koristilo šest osoba.

Korisnici u Prihvatilište dolaze sa uputom Centra za socijalni rad, a Crveni krst pruža potrebnu logističku podršku za funkcionisanje, napominje Siniša Trajković, sekretar Gradske organizacije.

„Crveni krst je kao i ranijih godina u potpunosti logistički opremio prostor sa krevetima, posteljinom, čistom garderobom, naravno tu će biti kao i uvek tri obroka, kao i topli napici tokom celog dana. Tu su i sredstva za ličnu higijenu, za kolektivnu higijenu i obezbeđivaćemo dežurstva tokom 24 časa za naše korisnike. Kao i ranijih godina, i ove će biti obezbeđen zdravstveni pregled, lekovi kao i specijalistički pregledi po potrebi“ – dodao je  Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotica.

Prihvatilište za beskućnike - subotica
Foto: Vojvodina uživo
Prihvatilište za beskućnike - subotica
Foto: Vojvodina uživo
Prihvatilište za beskućnike - subotica
Foto: Vojvodina uživo
Prihvatilište za beskućnike - subotica
Foto: Vojvodina uživo

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.