Subotica: „Fankijada“ još jednom opravdala očekivanja

fankijada-krofne
SUBOTICA – Tavankutska „Fankijada“, manifestacija u čast praznika Debo četvrtak, na koji se po tradiciji peku fanci, odnosno krofne, i ove godine opravdala je očekivanja. Organizatori su se ove godine dobro pripremili i ispekli ih čak 10.000, što je tri puta više nego prošle godine, a sredstva od prodaje bila su namenjena za dobrotvorne svrhe.

Za bunjevački praznik Debo četvrtak vezuje se verovanje da na taj dan valja jesti devet puta, a da deveti obrok budu upravo fanci. Iako se manifestacija održala u popodnevnim časovima, pa je retko koji posetilac do tada uspeo da jede devet puta, to nije sprečilo brojne goste da uživaju u ovoj poslastici. Pristigli su tu pored Tavankućana i Ljutovčani, Bajmočani, Subotičani… Kažu krofne su slatke, a kako je sve humanitarnog karaktera, nije se štedelo pri kupovini, pa su se fanci uzimali i za poneti.

„Ovo je fenomenalno izmišljeno za decu, prvi put sam ovde, jako mi se sviđa i želim da doprinesem za decu. Kupujem i sa eurokremom i za džemom od kajsija i sa džemom od mešanog voća“ – kaže Zorica Fešiš iz Ljutova, dok Bajmočanin Bereš Marko veli – „Najbolji su vrući fanci i hladne kobasice. Uzeli smo pet praznih za poneti, a pet smo kupili sa kajsijom da tu probamo.“

Fanci su se prodavali po ceni od 100 dinara i to sa džemom, kremom ili prah šećerom, ko kako voli. Gužve ispred prodajnih mesta slutile su da će se sve rasprodati. „Fankijada“ je prvi put održana prošle godine, kada je bilo pripremljeno 3.500 fanaka, koje su planule vrlo brzo. Organizatori su se ove godine zato bolje pripremili.

„Ove godine je 40 žena peklo fanke u svojim kućama i pripremili smo oko 10.000 komada. Ove godine pečemo tri puta više u odnosu na prošlu, tako da smo se spremili, a sredstva su namenjena za kupovinu za uskršnjih poklona za svu decu Gornjeg i Donjeg Tavankuta, Ljutova, Čikerije i Male Baje“ – navodi Anđela Moravčić ispred organizacionog odbora.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.