Ako jedete kivi svako jutro, prema nekim istraživanjima, možete sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka i nivo triglicerida u krvi za čak 15 odsto, te čuva zdravlje srca i krvnih žila. Ne morate ljuštiti ove smeđe plodove. Isecite ih popola i kašikom izvadite zeleno “meso” za laganu užinu bogatu vlaknima.
Prepun antioksidansa
Plodovi kivija smatraju se supervoćem – prepuni su antioksidansa, vitamina C, kalijuma, folata, polifenola (fenolne kiseline) i vlakana te su dobar izvor vitamina E. Kivi uz to poboljšava probavu nekoliko uobičajenih proteina iz hrane, uključujući teško probavljive proteine kazein (mlečni protein) i protein goveđih mišića, a za to je najzaslužnija njegova glavna komponenta – aktinidin, enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.
Dobar i za probavu
Kivi takođe ublažava zatvor omekšavajući stolicu. Iako mnogi znaju za dobrobiti kivija kao voća, prevladava mišljenje da su njegove moći kao prirodnog pomagača probavnog sistema često zanemarene u korist drugih načina pomoći probavi.
Uz sve to, kivi ima sposobnost sprečavanja oštećenja DNK, a poznato je da je oksidativni stres sa svojim posljedicama na DNK rizični faktor za rak debelog creva.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.