Šta se dešava sa našim telom ako prestanemo da konzumiramo rafinisano ulje na mesec dana

Rafinisano ulje je jedan od osnovnih sastojaka mnogih jela i njegov neutralan ukus čine ga najčešćim izborom za spremanje niza specijaliteta. Ona jesu najpristupačnija i najekonomičnija, ali je načinom proizvodnje iz njih eliminisan veliki broj korisnih sastojaka. Bez obzira što stručnjaci upozoravaju da njigov prekomerni unos može da izazove probleme u organizmu kao što su gojaznost, srčani oboljenja i upale, gotovo redovno se koristi za prženje i pečenje.

Rafinisana ulja utiču na gojenje i upale

Ukoliko bismo na mesec dana ovu namirnicu eliminisali iz jelovnika, promena u organizmu bi bila više nego očigledna. Kardiolog Devendra Šrimalu iz Naraiana bolnice u Džajpuru kaže da su ovakva ulja često bogata nezdravim mastima, što nije dobro za organizam:

„Rafinisana ulja koja se koriste u prženoj i prerađenoj hrani, često su bogata nezdravim mastima, što može da doprinese debljanju, upalama i povećanom riziku od srčanih bolesti“, rekao je doktor dodajući da eliminisanjem ovih ulja, telo može imati koristi kao što su poboljšanje zdravlja srca, smanjenje upala, kao i gubitak težine.“

Doktor Šrimal je naglasio da je važno da se i dalje konzumiraju esencijalne masne kiseline, kao što su omega-3 i omega-6, koje igraju ključnu ulogu u različitim telesnim funkcijama:

„Razmislite o uključivanju zdravih masti, kao što su avokado, orašasti plodovi, semenke i masna riba, kako biste održali uravnoteženu ishranu“, posavetovao je.

Dodao je da odricanje od rafinisanog ulja na mesec dana može biti koristan eksperiment za mnoge pojedince, jer omogućava da se smanji unos nezdravih masti i potencijalno dođe do pozitivnih rezultata:

„Ipak, pre nego što napravite ovu promenu, konsultujete se sa doktorom ili nutricionistom, posebno ako imate specifične dijetetske potrebe. Stručnjaci će da vas posavetuju na koji način da zamenite rafinisana ulja zdravijim alternativama“, savetuje kardiolog.

Sa njegovim mišljenjem saglasna je i nutricionista Napur Patil, koja je pojasnila šta se događa u telu ako prestanemo da konzumiramo rafinisana ulja.

Poboljšava se zdravlje srca

Rafinisana ulja, posebno ona sa visokim sadržajem trans-masti i zasićenih masti, mogu da doprinesu srčanim oboljenjima. Odricanje od ovih ulja može da dovede do poboljšanja nivoa holesterola i smanjenja rizika od kardiovaskularnih problema.

Gubitak težine

Ova ulja su kalorična, a smanjenje njihove potrošnje može da dovede do smanjenja ukupnog unosa kalorija, a samim tim i do gubitka težine. Takođe, njihovo izbegavanje pomaže u održavanju stabilnijeg nivoa šećera u krvi.

Čistija koža

Određene vrste ovih ulja izazivaju upale i proble sa kožom, a smanjenje ili eliminisanje rafinisanih ulja „dovodi“ do čistije kože.

Poboljšava se varenje
Rafinisana ulja izazivaju probavne tegobe kod nekih osoba, a njihovo eliminisanje potencijalno dovodi do poboljšanja varenja.

Koja ulja su zdrava?

Ako planirate da potpuno eliminišete rafinisana ulje iz svoje ishrane, evo nekoliko zdravih alternativa koje je predložila nutricionista Patil.

Ulje avokada

Ovo ulje je još jedan izvor mononezasićenih masti i pogodno je za kuvanje na višim temperaturama.

Kokosovo ulje

Devičansko kokosovo ulje ima specifičan ukus i preporučuje se za kuvanje na umerenim temperaturama.

Ulja orašastih plodova i semenki

Ulja poput ulja oraha, lanenog ulja i susamovog ulja su dobri izvori esencijalnih masnih kiselina i koriste u hladnim jelima.

Puter od orašastih plodova

Puter od badema ili puter od kikirikija može da se koristi kao namaz ili da se dodaju u recepte.

„Ključ je da održavate uravnoteženu ishranu i uključite različite zdrave masti umesto da potpuno eliminišete masti iz svoje ishrane“, zaključila je nutricionista.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.