Šta kažu iskusni pekari: Da li bi uvek trebalo da se rerna zagreje pre pečenja?

Kada pripremate hranu u rerni, najčešće je unapred uključite da se zagreje i verovatno spadate u red onih koji ovaj korak obavljaju rutinski, ne razmišljajući zbog čega je to tako.

Za početak, važno je da znate da zagrevanje rerne igra ključnu ulogu u aktivaciji različitih procesa tokom pečenja. Na primer, pretvara lisnato testo u ukusno lisnato pecivo, stvara hrskavu koru na pitama i pokreće drugi deo dejstva praška za pecivo.

Svaka kategorija peciva zahteva različite reakcije aktivirane toplotom.

Kolačići i keksići

Reakcije na nedovoljno zagrejanoj rerni zavise od vrste peciva koje pripremate. Kolačići se, na primer, mogu previše raširiti i postati suvi ukoliko se peku u hladnoj rerni. Razlog je u tome što se kolačići oslanjaju na početnu toplotu koja pomaže da zadrže svoj oblik dok se mast u testu topi i širi.

Torte i kolači

Torte i kolači takođe zahtevaju dovoljno toplote pri početku pečenja. Toplota je od suštinskog značaja za širenje vazdušnih džepova u testu, čime se obezbeđuje porast i mekoća. Bez ovog početnog toplotnog impulsa, kolači mogu postati gusti i ravni, a kora će biti deblja nego što je poželjno kod torti.

Hleb i peciva sa kvascem

Kada je u pitanju pečenje hleba ili peciva sa kvascem, prethodno zagrevanje rerne je ključno. Toplota stimuliše jačanje kvasca pre nego što dođe do njegove termičke smrti, čime se obezbeđuje lep porast testa. Ovaj proces, poznat kao aktivacija u rerni, doprinosi ukusu i teksturi hleba, a nedostatak početne toplote može rezultirati neaktiviranim kvascem, vlažnim testom i neželjenim rezultatima.

Pite i lisnato testo

Za pite i lisnato pecivo, nedovoljno zagrejana rerna može dovesti do mokrih pita i spljoštenih peciva okupljenih u bazenu rastopljenog putera. Stoga, da biste postigli savršene rezultate prilikom pečenja, preporučuje se da pravilno zagrejete rernu pre nego što započnete svoje kulinarske poduhvate.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.