Zaboravite bosiljak, origano i ruzmarin – najbolji način da “začinite” hranu je muzika. Ali, nije svejedno koja. Eksperimentalni psiholog sa Univerziteta u Oksfordu, profesor Čarls Spens savetuje da slušamo muziku iz predela iz kog potiče hrana. Pa tako, pastu “servirajte” uz kancone, paelju uz zvuke flamenka, a grčku salatu uz sirtaki.
Slušajući sporiju muziku uz obrok, duže ćemo osećati ukus specijaliteta, dok brze melodije doprinose bržem iščezavanju senzacija. Suviše basa čini hranu gorkom zbog pojave koju Spens opisuje kao “transfer senzacija” – ono što osećamo kad čujemo određenu muziku prebacujemo na jelo. Zato je neophodno pravilno upariti. Spens kaže da se zvuk klavira dobro uklapa sa jagodama, borovnicama i kajsijama, a klasična muzika doprinosi da nam vino deluje skuplje nego što jeste.
Za psihologa rezultati nisu iznenađujući jer kako kaže, hranu osećamo čulima, ne ustima. Zbog toga je okruženje u kom jedemo, a u to spada i muzika, veoma važno za kulinarski doživljaj.
Pročitajte još:
Ovo je najtraženiji recept u svetu tokom 2022. godine
Kako se godina bliži kraju, Google je objavio ovogodišnje najpopularnije pretrage, pa smo tako saznali mnogo zanimljivosti o interesovanjima ljudi širom planete u 2022. Između ostalog, i šta bi najradije jeli! Tako je otkriveno da su ovo najčešće pretraživani recepti: 10. Špageti “Meda” 9. Sendvič Bele Hadid 8. Grajnder sendvič 7. Salata Dženifer Aniston 6. Salata […]
Opširnije
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.