Šta da radite kada vam usred pripreme jela nestane prašak za pecivo, maslac ili pavlaka? Postoje odlične zamene za glavne namirnice

Koliko puta vam se desilo da ste počeli nešto da mesite i da ste usred spremanja shvatili da ste ostali bez ključnog sastojka?

To su prilično nezgodne situacije koje se, nažalost, dešavaju.

Ukoliko vas mrzi da izlazite do prodavnice, poslužite se jednostavnim trikovima kojima ćete zameniti neke od glavnih sastojaka za pripremu mnogih jela.

Sigurno će vam jelo ispasti kako treba.

Prašak za pecivo

Postoji nekoliko zamena za prašak za pecivo.

Pomešajte pola kašičice limunovog soka i četvrtinu kašičice sode bikarbone.

Možete pomešati i četvrtinu šoljice melase i četvrtinu kašičice sode bikarbone.

Ili pola kašičice sirćeta i četvrtinu kašičice sode bikarbone.

Kisela pavlaka

Kisela pavlaka se često koristi za pečenje, a prilično ju je jednostavno zameniti.

Dodajte četvrtinu šoljice sirćeta ili limunovog soka u običan jogurt i promešajte. Ili pomešajte jednu šoljicu slatke pavlake ili mleka sa jednom kašikom limunovog soka, iako bi to moglo malo da promeni konzistenciju recepta.

Med

Med je prilično lako zameniti prilikom pečenja jer je u osnovi samo zaslađivač. Pomešajte jednu i četvrt šoljice granuliranog šećera sa četvrt šoljice vode da biste dobili zmenu za četiri kašike meda. Takođe, umesto meda možete da koristite jednake količine agave, smeđeg pirinčanog sirupa, javorovog sirupa ili čak melase.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je zapravo sastojak praška za pecivo, pa umesto toga možete jednostavno da koristite prašak za pecivo – samo ćete ga potrošiti puno. Moraćete da upotrebite tri puta veću količinu praška za pecivo od sode bikarbone. Tako su, na primer, tri kašičice praška za pecivo jednake su jednoj kašičici sode bikarbone.

Maslac

Postoji nekoliko načina da zamenite maslac, bilo da je to zbog alergije na mlečne proizvode ili zato što ga nemate. Jednu šoljicu maslaca možete da zamenite sa pola šoljice mlaćenice ili jednom šoljicom margarina.

Čokolada za kuvanje

Poluslatka čokolada za pečenje se često koristi u receptima za kolače. Ako vam nedostaje takva čokolada, pomešajte jednu kašiku kakaoa u prahu, dve kašičice šećera i dve kašičice otopljenog maslaca. To će stvoriti oko 30 grama poluslatke čokolade.

Smeđi šećer

Brz način da sami napravite smeđi šećer jeste da pomešate jednu šoljicu belog šećera sa jednom kašikom javorovog sirupa ili melase. Ako imate svetlosmeđi šećer, a potreban vam je tamnosmeđi, možete da dodate kašiku melase u šoljicu svetlosmeđeg šećera.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.