Šta ako se na Zemlji pojavi crna rupa veličine novčića? (VIDEO)

Zemlja bi bila uništena, ali crna rupa ne bi progutala celu planetu.

Supermasivne crne rupe, milione puta veće od mase našeg Sunca, jedu zvezde za doručak. Ali koliko bi mala crna rupa bila opasna?

Crna rupa sa radijusom od oko centimetar, što bi činilo veličinu novčića, imala bi otprilike istu masu kao Zemlja. Zemlja bi bila uništena, ali ne i jednostavno progutana.

 

Crne rupe su nastale kada i Univerzum, i izuzetno su guste. One zapravo nisu rupe, već ogromna masa.

U praksi, ako biste uspeli da srušite sve čestice Mont Everesta i stvorite crnu rupu, ta crna rupa bi bila samo nekoliko atoma u prečniku. Čak i tada, ne biste želeli da joj stojite previše blizu. Na 10 metara oko nje, gravitaciono privlačenje te male rupe bilo bi snažno koliko i gravitaciono privlačenje na površini Zemlje.

Dakle, kakve nevolje može da izazove crna rupa veličine novčića?

Takođe bi imala gravitaciono privlačenje milijardu milijardi puta veće od naše planete. Ali Zemlja ne bi samo pala u crnu rupu. Umesto toga, kružila bi oko nje dok bi komadi planete polako nestajali.

Zemljina rotacija bi usporila ovaj proces, sprečavajući crnu rupu da sve proguta. Koja god masa Zemlje ostala, kolabirala bi u disk vruće stene i počela da se okreće oko crne rupe.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: