logo transparend vojvodina uzivo

Srpska Atina konstantno raste: Ako se ovako nastavi, plate kvalifikovanih zanatlija dostićiće plate IT sektora

NOVI SAD – Tokom prethodne godine, na srpskom tržištu bilo je 35.000 prijavljenih stranaca koji su obavljali poslove na građevini. Ove godine najviše radnika pristiglo je iz Šri Lanke, Indije. O tome i za šta se zalaže sindikat građevinarstva Josip Modić, piše NS Uživo.

„U Novom Sadu trenutno se radi nekoliko značajnih projekata – rade se delovi Fruškogorskog koridora, radi se devet ulica na Mišeluku, rade se nova zabavišta, sportske hale, saobraćajnice. Uskoro kreće i projekat na brodogradilištu, kolektor kanalizacije, pristupni putevi će se raditi za buduće mostove. Biće dosta posla, a biće uposlena naša domaća građevinska industrija i naši radnici, trošiće se građevinski materijal.“

On je istakao da se Sindikat građevinarstva Vojvodine i Novog Sada zalaže za što bezbedniji rad, veće dnevnice i plate, kao i normalno radno vreme.

Foto:Gradske info

„Svi zajedno treba da se zauzmemo za što bezbedniji rad – počevši od radnika, oni treba da imaju svest da odbiju da rade pod lošim uslovima a mi treba na to da im ukažemo. U smislu, da ne rade po 12 sati dnevno, čovek se umori, a popušta i koncentracija. U kombinaciji sa vrućinom i najmanja greška može da košta života. Takođe, radnici treba da rade kod proverenih poslodavaca – da imaju akt o proceni rizika na radnom mestu, obezbeđenu opremu i da su prijavljeni“, rekao je Modić i dodao:

„Nedostaje kvalitetne radne snage. Dnevnice su veće. Ako se ovako nastavi, plate kvalifikovanih zanatlija dostićiće plate IT sektora. Veće kompanije, gledaju da obezbede što bolje uslove za svoje radnike – pogotovo ukoliko su deficitarna zanimanja. Oni svojim zaposlenima daju stanove na otplatu.

„Modić kaže da je dosta naših radnika otišlo. Međutim, dosta ih pristiže iz Indije, Šri Lanke, njima je period adaptacije duži. Na tržištu rada imamo i radnike iz Turske, oni su dobri i kvalifikovani majstori, međutim oni gledaju kratko da se zadrže ovde. Njih zanimaju zapad i Nemačka. Na tržištu ima dosta radnika iz Rusije, pretežno se bave IT sektorom. Radnici iz Kine dolaze organizovano, a rade na velikim projektima.“

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.