Srbobran: U Biseru danas obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Srbobran: U Biseru danas obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
SRBOBRAN – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana.

Cilj obeležavanja je da se i osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u upravljanju društvom u kome žive.

Osobe sa invaliditetom danas čine oko 15 procenata svetske populacije i nailaze na brojne probleme i barijere u svom svakodnevnom funkcionisanju. Suočavaju sa nejednakim mogućnostima u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite; njihov svakodnevni život opterećuju i mnoge predrasude i stereotipi.

Ne samo na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom već svakoga dana, moramo graditi društvo senzibilisano za potrebe ovih ljudi, društvo koje brine o osobama sa invaliditetom, koje im stvara prilike da se ostvare u najvećoj mogućoj meri. Opština Srbobran uspešno obezbeđuje materijalni deo tih potreba kroz rad Udruženja ‘Biser’, ali mislim da je potrebno da se svi mi svojim odnosom prema osobama sa invaliditetom pokažemo kao da smo deo tima koji je uvek njima na usluzi. Spremni smo da i dalje podržavamo programe i projekte koji će svojom realizacijom pomoći da osobe sa invaliditetom budu u svakom smislu integrisane u društvene tokove, kazala je Milica Zarić, zamenica predsednika opštine Srbobran koja je danas sa svojim kolegama iz lokalne samouprave posetila članove Udruženja za pomoć MNRO BISER u njihovim prostorijama u Skopljanskoj ulici na Vašarištu.

Sa njom je bio i dr Gazepov sa svojim timom iz Udruženja “Plavi krug” i ovu priliku iskoristili su da izvrše proveru krvnog pritiska, procenat šećera u krvi kod članova “BISER-a”.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Udruženje za pomoć MNRO „Biser“ isplaniralo je različite aktivnosti. Danas su u poseti korisnicima iz dnevnog boravka bili dr Ilija Gazepov sa svojim predstavnikom iz Plavog kruga, zamenica predsednika Opštine Srbobran Milica Zarić,član Opštinskog veća Jovica Andrić i sekretar Goran Radovanović iz Crvenog krsta. Našim korisnicima uručili su vredne poklone koji će im značiti u daljem radu u dnevnom boravku. Korisnici su se obradovali tablet uređaju na kojem će raditi kroz različite edukativne aplikacije, zvučnicima koje mogu priključiti na kompjuter ili tablet, kao i prehrambenim namirnicama koje će koristiti u kulinarskim radionicama. Dr Ilija je svm korisnicima i zaposlenima u Udruženju izmerio pritisak i šećer u krvi. On redovno vodi računa o prevenciji našeg zdravlja. Zahvaljujemo se na podršci koju nam pružaju kroz sve naše aktivnosti i drago nam je što ostvarujemo jednu kvalitetnu saradnju sa njima. Ove godine učestvovali smo na likovnom konkursu „Svet u boji“ koje je organizovalo Udruženje za pomoć MNRO „Duga“ iz Leskovca povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Naš korisnik Mirko Vujić osvojio je 1. nagradu na konkursu i imao je priliku da poseti Leskovac i bude deo lepo organizovane manifestacije dodele nagrada, kao i mogućnost da ostvari nova poznanstva i druženja. Danas se održava naša tradicionalna prodajna izložba u Erste banci u Srbobranu gde naši korisnici dnevnog boravka prodaju radove koje su pravili tokom radionica. Na prodajnoj izložbi nalaze se sapuni, sveće, magneti, obeleživači za knjige, torbe i mnoga druga dekoracija božićnog karaktera.

U utorak u dnevni boravak dolaze deca iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ , a u četvrtak nam dolazedeca iz OŠ „Vuk Karadžić“. Korisnici dnevnog boravka imaće priliku da zajedno sa njima učestvuju u kreativnoj inkluzivnoj radionici, a sve to u cilju ostvarivanja boljih socijalnih interakcija i otklanjanja predrasuda. Radujemo se se što smo u mogućnosti da imamo širok spektar različitih aktivnosti povodom obeležavanja 3.decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i što ostvarujemo lepu saradnju sa predstavnicima iz različitih institucija opštine Srbobran, saopšteno je iz Udruženja “Biser”.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.