Srbobran: „Lenkino sazvežđe” naredne nedelje u Beču

plakat
SRBOBRAN – Poslednja etapa u realizaciji projekta “Lenkino sazvežđe stazama Dunđerskih”, nakon Beograda, Gacka i Budimpešte, naredne nedelje biće Beč, pa Dom kulture Srbobran kao nosilac projekta, poziva sve prijatelje umetnosti, koji su u mogućnosti, da prisustvuju trodnevnom programu u glavnom gradu Austrije.

“Prvog dana, u utorak, 05. decembra u 19.00 časova, u VHS Rudolfsheim Fünfhaus, Schwendergasse 41, održaće se program pod nazivom ‘Književno-naučni susreti’, gde će najpre direktor Doma kulture Srbobran, Dejan Korceba predstaviti istorijsko nasleđe i kulturno-turistički potencijal Srbobrana, a potom će o zbornicima o porodici Dunđerski govoriti: dr Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske, dr Jelena Veselinov, upravnik poslova Matice srpske, i mr Pavle Orbović, kustos u Gradskom muzeju Vrbas. Zatim će manifestaciju i književnu nagradu ‘Lenkin prsten’ predstaviti dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i dugogodišnji predsednik stručnog žirija za dodelu ove nagrade. Planirano je i da Pero Zubac govori svoju nagrađenu pesmu, a tokom programa poeziju laureata i Laze Kostića govoriće i pesnik iz Srbobrana, Goran Blagojević.

Drugi dan programa, u sredu, 06. decembra u 19.30 časova u Festsaal der Bezirksvorstehung 15, Rosinagasse 4, održaće se Svečani koncert ‘Tri noći’ kojim Udruženje A:Kultura proslavlja svoj jubilej 10 godina postojanja, a gosti na toj proslavi su učesnici ovog projekta. Predviđeno je da se obrate dr Milan Micić u ime Matice srpske, dr Zoran Đerić u ime manifestacije ‘Lenkin prsten’, i Dejan Korceba, u ime Doma kulture Srbobran. U programu će takođe učestvovati tamburaški orkestar ‘Srce Bačke’ iz Srbobrana, pesnik Pero Zubac i glumac Miodrag Petrović, prvak drame SNP-a, sa odlomkom iz monodrame ‘Ja, Lazar’, a posle sledi koncert srbobranskih tamburaša i drugih muzičara iz Beča.

Treći dan programa, u četvrtak, 07. decembar u 19.30 časova u hotelu Bristol, u ulici Kärntner Ring 1, upravo u istom onom hotelu u kojem je Lenka Dunđerska odsela i provela svoje poslednje dane života, odigraće se ljubavna drama ‘Od raja do beznjenice’ autora Zorana Subotičkog, u kojoj glume Miodrag Petrović u ulozi Lazara Dunđerskog, Ervin Hadžimurtezić u ulozi Laze Kostića, i Jovana Radovanović u ulozi Lenke Dunđerske.
Ovaj trodnevni program je završnica velikog projekta ‘Lenkino sazvežđe stazama Dunđerskih’, koji su podržali Opština Srbobran i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a koji ima za cilj promociju manifestacije i književne nagrade ‘Lenkin prsten’, kao i predstavljanje pesnika dobitnika ove nagrade; zatim promociju dva zbornika ‘Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine’ koji su nastali kao plod saradnje Matice srpske, Opštine Srbobran i Doma kulture Srbobran, a rezultat su rada naučnika i istraživača na dva naučna skupa održana 2021. i 2022. godine u Srbobranu na temu porodice Dunđerski. Treći segment projekta je pozorišna predstava ‘Od raja do beznjenice’ autora Zorana Subotičkog, o tragičnoj ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski. Projektom je predviđeno da se program prikaže u gradovima vezanima za porodicu Dunđerski, a posebno za Lenku, pa je u septembru program prikazan u Gacku u Republici Srpskoj odakle je poreklom porodica Dunđerski, zatim u Beogradu, Budimpešti i na kraju trodnevni program u Beču, gradu u kojem je Lenka provela svoje poslednje dane”, saopšteno je iz Doma kulture.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.