Srbija počasni gost sajma poljoprivrede „OMEK“ od 20. do 22.oktobra u Budimpešti

Srpski poljoprivredni proizvođači nastupiće na Nacionalnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije „OMEK“, koji će biti održan od 20. do 22. oktobra u Budimpešti.

Na poziv ministra poljoprivrede Mađarske Ištvana Nađa upućenog ministarki poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jeleni Tanasković, Srbija učestvuje u statusu počasnog gosta, navode iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Srbija je dobila počasno mesto u centralnom paviljonu HUNGEXPO prostora, a nastup na pomenutom sajmu dobra je prilika da domaće kompanije predstave svoje proizvode i plasiraju ih na tržište Mađarske.

Sajam je podeljen u osam tematskih oblasti koje obuhvataju sledeće kategorije proizvoda: voće i povrće; proizvode od mesa; pekarske i konditorske proizvode; med; mleko i mlečne proizvode; organik, alkoholna pića i sokove; meso od divljači i ribu.

Srbiju će predstaviti kompanije „Apis med“, „Nektar“, Vinarija „Aleksić“, Vinarija „100 žena“, kompanija „Stanić“, „Savez rakijaša Srbije“, „Serbia organik“ i „Unda MD“.

„OMEK“ je sajam iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i poljoprivredne tehnologije, koji se održava svake druge godine, a 81. izdanje najvećeg sajma i izložbe agrobiznisa Karpatskog basena poljoprivrede, ima istoriju dugu 190 godina.

Cilj sajma „OMEK“ je da predstavi kompanije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, da prezentuje zdrave, održive proizvode i proizvode bez GMO, da obezbedi profesionalni forum za industrijske lidere, gde mogu da razgovaraju o aktuelnim pitanjima agrobiznisa.

Tržište Mađarske je jako interesantno za privrednike iz Srbije, koji u sve većem broju ostvaruju saradnju sa mađarskim partnerima, navode iz Privredne komore Srbije.

U prilog tome govori i činjenica da prema podacima u prva dva kvartala 2023. godine Srbija beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni u robi sa Mađarskom, a izvoz na tržište Mađarske porastao je za 13,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Mađarska je, kako navode, 4. izvozni partner, a 6. uvozni partner Srbiji od početka ove godine.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.