logo transparend vojvodina uzivo

,

Sajam poljoprivrede: Leteća podrška poljoprivrednicima – agro dronovi (VIDEO)

NOVI SAD – Na sajmu poljoprivrede, koji se održava u Novom Sadu, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u industriji. Jedna od najuzbudljivijih tehnoloških inovacija koja je privukla veliku pažnju bila je primena dronova u poljoprivredi.

Portal Vojvodina uživo obilaziće redovno Sajam poljoprivrede, a naš novinar je danas obišao štandove na kojima su izloženi različiti modeli dronova, opremljeni naprednim senzorima i softverom, koji se koriste za optimizaciju poljoprivrednih aktivnosti. Ovi leteći uređaji imaju ogroman potencijal da unaprede efikasnost, povećaju prinose i smanje troškove za poljoprivrednike.

Foto: Vojvodina uživo

U poslednjim godinama, poljoprivrednici širom sveta suočavaju se sa sve većim izazovima u pogledu povećanja prinosa i optimizacije svojih operacija. U ovoj potrazi za inovativnim rešenjima, dronovi su se pokazali kao neprocenjivi saveznici.

Uz pomoć visokotehnoloških letačkih uređaja, poljoprivrednici su na korak do ostvarenja novih visina u svojoj industriji.

Korišćenje dronova u poljoprivredi donosi brojne prednosti. Evo nekoliko načina na koje ovi neumorni aparati transformišu način na koji se obrađuje zemlja:

Foto: Vojvodina uživo

Praćenje i analiza useva: Dronovi opremljeni visokokvalitetnim senzorima omogućavaju precizno praćenje rasta i zdravlja biljaka. Koristeći termalne kamere, multispektralne senzore i visokoresolucijske kamere, ovi uređaji mogu otkriti znakove bolesti, nedostatka hranljivih materija ili prekomernog zalivanja. Poljoprivrednici mogu brže i efikasnije identifikovati probleme i preduzeti odgovarajuće mere zaštite biljaka.

Precizno navodnjavanje: Dronovi mogu biti programirani da precizno prate vlažnost zemljišta i pružaju informacije o optimalnom vremenu za zalivanje. Ovo omogućava poljoprivrednicima da izbegnu prekomerno ili nedovoljno zalivanje, čime se smanjuje gubitak vode i optimizuje rast biljaka.

Foto: Pixabay

Precizna primena pesticida: Umesto tradicionalnog prskanja celog polja, dronovi omogućavaju preciznu primenu pesticida samo na područja koja zaista zahtevaju tretman. Ovo smanjuje upotrebu hemikalija, smanjuje ekološki uticaj i štedi poljoprivrednicima vreme i novac.

Praćenje stoke: Dronovi su korisni i u praćenju i nadzoru stoke na otvorenom. Mogu se koristiti za prebrojavanje i praćenje životinja, identifikaciju potencijalnih zdravstvenih problema i otkrivanje rizičnih područja.

Dron
Foto: Vojvodina uživo

Povećanje produktivnosti: Kombinacija brzine, tačnosti i efikasnosti koju pružaju dronovi omogućava poljoprivrednicima da povećaju ukupnu produktivnost svog gazdinstva.

Kombinacija tehnologije dronova i poljoprivrede obećava svetlu budućnost za industriju. Poljoprivrednici su sada sposobni da koriste visokotehnološka rešenja kako bi unapredili svoje procese, povećali prinose i bili održiviji u svojoj proizvodnji.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.