Srbija kao uzor: Kredibilne politike garant stabilnosti

LONDON – Makroekonomski fundamenti Srbije impresionirali investitore: Stabilnost, rast i kredibilne politike obezbeđuju investicioni rejting.

Delegacija Republike Srbije, koju su činili predstavnici Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija, održala je sastanak u Londonu sa 75 investitora tokom Konferencije o rastućim tržištima, koju je organizovao J.P. Morgan. Investitori su detaljno upoznati sa makroekonomskim kretanjima u Srbiji, pa su se razgovori usmerili na projekcije i izglede za naredni period.

Svi investitori su se složili u oceni da su makroekonomski temelji Srbije izvanredni i da Srbija već dugo zaslužuje investicioni rejting. Naglasili su da je Srbija postigla značajan napredak u prethodnim godinama, te da je tokom protekle tri godine, uprkos brojnim izazovima, uspela da održi stabilnost i nastavi rast zahvaljujući kredibilnim politikama. Investitori su ocenili da su preduzete sve neophodne mere kako bi se ekonomija zaštitila od negativnih efekata snažnih globalnih potresa. Posebno su istakli efikasnu i brzu reakciju na početku krize u Ukrajini, kada je neizvesnost bila izuzetno velika. Takav pristup očuvao je poverenje u nosioce politika i pokazao sposobnost i model reagovanja na izazove, garantujući da će stabilnost biti održana u svim uslovima.

Investitori su takođe pohvalili najave novog seta mera koje je najavio predsednik Republike Srbije, kao i odličnu koordinaciju monetarne i fiskalne politike. Istakli su kredibilnu monetarnu politiku, dobru fiskalnu politiku, visoke devizne rezerve, kao i snažne i rasprostranjene strane direktne investicije, što već deceniju čini Srbiju prepoznatljivom. Svi ovi faktori su doprineli pozitivnom mišljenju investitora o perspektivama srpske ekonomije.

Delegacija Republike Srbije je sa zadovoljstvom prihvatila ovakve ocene investitora i izrazila spremnost da nastavi sprovođenje politika koje će održavati povoljan poslovni ambijent i podsticati dalji ekonomski rast. Ovaj susret je dodatno ojačao poverenje između investitora i srpskih vlasti, otvarajući nove mogućnosti za investicije i dalje unapređenje ekonomskih aktivnosti u Srbiji.

Konferencija o rastućim tržištima organizovana od strane J.P. Morgana i sastanak sa investitorima u Londonu predstavljaju važne korake ka privlačenju stranih investicija.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: