logo transparend vojvodina uzivo

,

Srbi najradije kupuju na pijacama

Ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji u 2023. godini, u odnosu na 2022. godinu, izražena u tekućim cenama, bila je veća za 7,5 procenata.

Prodato je poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od oko 53,1 milijardu dinara, što je u tekućim cenama za oko 3,7 milijardi više u odnosu na 2022. godinu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku

Direktor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije” Savo Duvnjak rekao je da je tržišni udeo pijaca u prodaji i otkupu proizvoda poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zabeležio rast prošle i pretprošle godine.

“U 2023. godini je bio 20,7 procenata, što je za 4,7 procenata više nego godinu dana ranije”, naveo je direktor Duvnjak.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju na zaustavljanje pada i stabilizaciju prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u 2022. i 2023. Godini.

“Deo rasta tržišnog udela pijaca u 2023. godini posledica je pada ukupne vrednosti prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva za čak 17,1 procenat, ali nema sumnje da podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju na zaustavljanje pada i stabilizaciju prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u 2022. i 2023. Godini” dodao je Duvnjak.

Ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u našoj zemlji, prema statistici, tokom dvanaest meseci 2023, u poređenju sa istim periodom 2022. godine, manja je za 17,1 procenat u tekućim, odnosno za 10,2 procenta u stalnim cenama.

Foto: Tanjug/BEOINFO/bg

Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u decembru 2023. godine, u odnosu na isti mesec 2022. godine, smanjene su za 17,7 procenata.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupama: žita (-42,9 procenata) i industrijsko bilje (-9,7 procenata).

Cene proizvoda koji se najčešće prodaju na pijacama su u analiziranom periodu rasle – povrće je zabeležilo rast cena od oko 11 procenata, a voće 7,4 procenta.

U strukturi vrednosti prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u 2023. godini najviše učestvuju povrće sa 33,4 procenta, živina i jaja sa 17,4 procenta, voće i grožđe sa 14,5 procenata i mleko i mlečni proizvodi sa 14,4 procenata.

U odnosu na prošlu godinu, u strukturi prometa po vrstama proizvoda, najveća promena zabeležena je kod voća i grožđa, koje je sa 17,3 procenta palo na 14,5 procenata (-2,8 procenata tržišnog udela).

Prošle godine na pijacama su se više kupovali mlečni proizvodi, povrće i jaja. Mada je taj rast simboličan, značajan je za poljoprivredne proizvođače. Mlečni proizvodi su zabeležili rast prodaje za dva procenta, povrće za jedan, a živine i jaja za 0,6 procenata.

 

Pročitajte još:

 

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.