Protekle nedelje Zrenjanince je obradovala vest o pripremnim radovima na izgradnji auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad

ZRENJANIN – Prethodnu nedelju u Zrenjaninu obeležile su vesti o pripremnim radovima na izgradnji auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, nastavku velikih infrastrukturnih radova, ulaganju u stare zanate i sportskim donacijama školama i klubovima.

Tokom prethodne nedelje održana i prva tehnološka konferencija „Futurologija“  čija je centralna tema bila veštačka inteligencija.

Vojvodina dobija još jedan auto-put od Beograda, preko Zrenjanina do Novog Sada. Započeti su radovi na pripremi terena za izgradnju puta, a na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nalazi se Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana ove saobraćajnice.

Popularno Vojvođansko P, kako se još naziva ovaj auto-put trebalo bi da je dugačak 100 kilometara, sa više saobraćajnih petlji, na teritoriji četiri grada i tri opštine. Ukupna površina Prostornog plana obuhvata 4.095 ha. Auto-put će počinjati od petlje “Ovča” na severnoj tangenti obilaznice oko Beograda, a završiće se u zoni adminstrativnog područja Grada Novog Sada km 100+128 (čeona naplatna stanica). Širina putnog zemljišta sa jedne strane autoputa kreće se od 55 do 60 m od osovine autoputa. Ukupna širina koridora autoputa (pojas autoputa, zaštitni pojas, pojas kontrolisane izgradnje) iznosi 280 m.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na konkursu Grada Zrenjanina za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i revitalizaciju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti.

Ugovori su uručeni u prisustvu Slavice Pavković, rukovodioca Grupe za pravne i nadzorne poslove u oblasti sertifikacije starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti, u sastavu  Sektora za privredna društva i privredne registre Ministarstva privrede Republike Srbije, za koju je zamenik upriličio prijem u svom kabinetu.

Santovac je rekao da je za ovaj konkurs iz gradskog budžeta izdvojeno dva miliona dinara.

– Na ovom konkursu sedam pojedinaca koji su konkurisali dobilo je sredstva, ujedno smo podstakli i druge da izvrše sertifikaciju za stare zanate i ovo je prilika da upoznamo javnost sa njihovim proizvodima, koji u najvećem delu  imaju motive našeg grada, ali imamo, na primer, i mogućnost da vidimo pojedinca koji pravi kostime za latino ples i jedini je u Srbiji  koji to radi  – rekao je Santovac i pozvao i ostale da konkurišu naredne godine kada će zasigurno biti raspisan naredni ovakav konkurs.

Povodom globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, sa Malog mosta  je simbolično pušteno u vodu 27 narandžastih gerbera i minutom ćutanja odata pošta svim ženama, žrtvama nasilja u našoj zemlji tokom ove godine.

Događaj je održan u organizaciji Ženske odborničke mreže Skupštine grada Zrenjanina, Centra za socijalni rad i Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina –  “Most”.

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Branislav Nedimović posetio je Banatski Despotovac i tom prilikom uručio komplete opreme – dresova i fudbalskih lopti predstavnicima fudbalskih klubova “Mladost” iz tog sela i “Omladinac”, iz susednog Botoša.

Državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj, posetio je  naseljeno mesto Aradac i tom prilikom uručio sportske rekvizite učenicima Osnovne škole “Bratstvo” Aradac.

Tom prilikom dobrodišlicu su mu poželeli zamenik gradonačelnika Saša Santovac, kao i predstavnici Sportskog saveza grada Zrenjanina i Mesne zajednice Aradac.

U okviru 54. međunarodnog Sajma turizma u Kongresnom centru sajma uručena su priznanja najboljima u okviru ocenjivanja kvaliteta usluga, objekata, organizacija i institucija u turizmu.

Gradu Zrenjaninu dodeljena Velika zlatna medalja za vrhunsku organizaciju manifestacije „Dani Piva“, Turistička organizacija Zrenjanin nagrađena je Velikom zlatnom medaljom za doprinos razvoju manifestacionog turizma,  dok je Salašu „Lujza“ iz Belog Blata dodeljena Velika zlatna medalja i Povelja za unapređenje seoskog turizma na teritoriji grada Zrenjanina.

Nagrade je preuzela direktorka Turističke organizacije grada Sanja Petrović koja je istakla da  su značajne nagrade stigle kako za Grad Zrenjanin i Turističku organizaciju, tako i za Salaš „Lujza“ koji je potvrdio svoj kvalitet.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac otvorio je, u velikoj sali Kulturnog centra, dvodnevnu tehnološku konferenciju Futurologija, čija je centralna tema veštačka inteligencija i koja za cilj ima da pomogne obrazovnom sektoru i svima koji planiraju da se prekvalifikuju da lakše koračaju u svetu krupnih digitalnih izazova u budućnosti.

Futurologija se održava u organizaciji zrenjaninskog IKT klastera, strukovnog udruženja koje okuplja IT kompanije grada Zrenjanina uz obrazovne institucije i poslovne organizacije.

Zrenjaninski sportisti su prethodne nedelje  su postigli dva vrhunska rezultata, Rvači “Proletera” su po 19. put postali ekipni šampioni države, dok su džudiskinje “Proletera” postale državne prvakinje u kategoriji seniorki.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.