logo transparend vojvodina uzivo

Spoljne jedinice klima uređaja postaju „nedidljive“ – usvojena izmena Zakona o planiranju i izgradnji, urbanista otkriva kako će se to realizovati u Novom Sadu

NOVI SAD – Prethodni mesec obeležile su visoke temperature, pa je klimatizacija bila opcija na koju su se mnogi oslanjali, kako bi što lakše prebrodili tropske dane.

U nedelji za nama usvojena je izmena Zakona o planiranju i izgradnji gde će spoljne jedinice klima uređaja morati da budu uklonjene sa fasada zgrada ili da se instaliraju na način da ne budu vidljive. Na taj način se unapređuje estetika objekata i zaštita neposredne okoline.

– Reč je o članu 83. Zakona o planiranju i izgradnji gde se ta izmena zakonika najviše odnosi na objekte koji su pod zaštitom ili su u zoni određene zaštite ambijentalne sredine. U Novom Sadu bi to bio recimo Almaški kraj, podgrađe Petrovaradinske tvrđave koji i jesu pod zaštitom. Nije smisleno kačiti klima uređaje na glavnu fasadu koja je vidljiva sa ulice. S obzirom da smo svi svesni koliko je klimatizacija objekta važna, potrebno je samo sve postojeće klime izmestiti na neko manje vidljivo mesto, recimo na dvorišni zid – rekao je direktor “Urbanizma” Dušan Miladinović.

Kako naš sagovornik objašnjava, Zavod za zaštitu spomenika kulture ima važnu ulogu u ovim promenama Zakona, jer su oni nadležni za sve te objekte koji su pod njihovom zaštitom.

– Zakon kaže da, kada su novi objekti u pitanju, klime će morati da se postavljaju na način da ne budu vidljive sa ulice. Što se tiče starih, već postavljenih klima, ova izmena nalaže da se izmeste. Lokalna samouprava bi trebala da donese odluku o sprovođenju ovog zakonika u Novom Sadu, a rok za realizaciju je godinu dana od stupanja zakona na snagu – zaključio je Miladinović.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.