Sombor: Novi podsticaj somborskim pčelarima – 1,5 miliona za unapređenje proizvodnje

ugovori - sombor
SOMBOR – Unapređenje pčelarstva i proizvodnje meda na teritoriji Grada Sombora i svih naseljenih mesta, jedan od važnih zadataka lokalne samouprave.

Upravo iz tog razloga, Grad Sombor je raspisao Konkurs za dodelu sredstava za nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo poljoprivrednim proizvođačima koji se bave uzgojem pčela na teritoriji Grada Sombora za 2022. godinu. Konkurs je naišao na odličan odziv kod somborskih pčelara te su danas u Skupštinskoj Sali zgrade Županije potpisani ugovori sa dvadeset jednim pčelarom sa teritorije Grada i naseljenih mesta, koji su po slovu ovog konkursa dobili 1,5 miliona dinara. Maksimalan iznos bio je sto hiljada, dok je minimalan bio deset hiljada dinara po jednom pčelaru.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković naglašava da je pčelarstvo veoma  bitna grana poljoprivrede za Grad Sombor, te da je u protekle četiri godine uloženo dosta novca u pčelarstvo:“Ukupno smo izdvojili preko Odeljenja za poljoprivredu i Agrobiznis centra, blizu 6,5 miliona za ove namene. Grad je i ove godine izdvojio sredstva i svakako da ćemo i u narednom periodu nastaviti sa ovom merom. Ono što je bitno da smo pre tri godine isto kroz konkurs odeljenja za poljoprivredu kupili liniju za preradu pčelinjeg voska koja svakako koristi svim pčelarima sa teritorije Grada Sombora i nastojaćemo da i u narednom periodu, pored opremanja i kupovine novih pčelinjih društava, gledamo da kupimo i još jednu liniju koja će koristiti za dalju preradu ovih proizvoda“, rekao je Ratković.

Sredstva koja su pčelari dobili na ovom konkursu su bespovratna.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: